Ai mancat clatite cu salcam? Daca nu este momentul sa le incerci. Florile de salcam sunt in deplinatatea lor si trebuie sa gusti parfumul cu totul special al acestora. Salcamul este un arbore originar de pe continentul American. A fost adaptat la clima europeana dupa 1600, pentru ca Regele Henri al IV-lea a fost fascinat de aroma si frumusetea florilor de salcam. Dar daca te gandesti la flori de salcam, primul lucru care iti trece prin mine este mierea de salcam. Salcamul infloreste pe la inceputul lui mai, dar depinde de clima, de vreme si mai ales de altitudine. Florile de salcam, albe si asezate in chiorchini, sunt iubite de albine pentru zaharurile naturale. Dar pana sa se faca miere de salcam, florile de salcam calmeaza tusea si au efecte usor sedative, daca sunt consumate sub forma de ceai. Ceaiul de flori de salcam alina depresia si atacurile de panica. In combinatie cu florile de tei (care stau si ele sa infloreasca), florile de salcam amelioreaza simptomatologia pulmonara in bronsite, calmeaza migrena si durerile reumatice. Mierea de salcam Mierea de flori de salcam are un continut mai mare de fructoza decat alte tipuri de miere si poate fi considerata un excelent tonic general. Mai mult, calmeaza tusea, alina durerile de stomac, este tratament in astenie, stres si in perioadele de convalescenta. Mierea de flori de salcam intareste sistemul imunitar. Mierea de salcam este mai deschisa la culoare, ceva mai lichida decat mierea poliflora si are un miros fin. Mierea de salcam nu cristalizeaza. Clatite cu flori de salcam Sunt un fel de poveste gastronomica pe care te rog sa o incerci. Aduna o poala de ciorchini de flori de salcam. Culege florile dupa ploaie sau dimineata. Pune florile intr-un vas mare cu apa ca sa iasa toate zburatoarele care s-au ascuns prin flori. Lasa florile pe ciorchine, intr-o sita, sa se scurga bine. Nu le scutura ca sa ramana in floare tot polenul si toata dulceata. Ca sa faci clatite cu flori de salcam iti mai trebuie 200 de grame de faina, un ou, 50 de grame de zahar pudra, 100 mililitri de lapte si 150 de mililitri de bere blonda, un praf de sare, vanilie, ulei pentru prajit si zahar pudra pentru pudrat, la final. Amestca faina, sarea si vanilia. Adauga oul batut impreuna cu zaharul si amesteca usor. Adauga laptele si apoi berea. Bate compozitia bine pana devine omogena ca o smantana subtire. Lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute. Pandispanul, prajitura care nu ingrasa Ia cate un ciorchine cu flori de salcam si trece-l prin compozitia de clatie apoi pune-l in ulei incins. Sunt gata intr-un minut. Trebuie intoarse si pe partea cealalta. Lasa clatitele sa se scurga pe un servet absorbant, apoi pudreaza-le cu putin zahar pudra. Prajituri cu flori de salcam Poti pune flori de salcam in aluatul de clatite obisnuit. Serveste-le cu miere de salcam sau inghetata de vanilie. Pune multe flori de salcam, spalate si culese de pe ciorchine, in aluatul clasic de pandispan. Ceea ce iese este o minunatie cu flori. Din florile de salcam se poate face dulceata si serbet. O vara cu flori sa aveti!