Diete sanatoase

Diete sanatoase

Scopul dietelor este acelea de a te scapa de kilogramele in plus. Pe langa aceasta unele regimuri alimentare s-au dovedit a fi nu doar cure de slabire eficiente ci si diete sanatoase care pot compensa efectele unor medicamente si sunt capabile sa reechilibreze constantele de baza ale organismului.

Dietele sanatoase, respectate constant, duc la scaderea colesterolului si la mentinerea lui intr-un interval normal, dar si la reglarea glicemiei. Si asta nu este tot. Exista diete sanatoase care fac inima sa mearga mai bine, dupa cum exista diete care rezolva unele probleme serioase ale tubului digestiv. Iata cateva exemple de diete care nu sunt doar o cale de scadere in greutate, ci si diete sanatoase.

Dieta indicelui glicemic scazut. Aceasta se bazeaza pe ideea ca toate sursele alimentare (mai ales din produsele rafinate), de carbohidrati duc la o crestere rapida a glicemiei, motiv pentru care trebuie evitati sau chiar eliminati. Printre alimentele permise in acesta dieta se numara: cereale integrale (spre exemplu produse din secara si ovaz), fasolea, mazarea, lintea, nucile, marea majoritate a legumelor – cu exceptia cartofilor – si fructetelor. Dieta indicelui glicemic scazut este eficienta nu doar pentru eliminarea kilogramelor in plus, ci si la mentinerea in limite normale a glicemiei si implicit la prevenirea aparitiei diabetului. Dieta determina si o crestere sanatoasa a colesterolului "bun" (HDL), iar prin aceasta reduce riscurile aparitiei problemelor  cardiovasculare.

Dieta vegetariana. Studiile au dovedit ca vegetarienii au un risc mult mai scazut de obezitate, boli coronariene, hipertensiune si diabet. Dieta vegetariana, care include insa si ouale si lactatele, aduce un aport redus de grasimi nesanatoase si face ca nivelul colesterolului sa ramana in limite normale, doar ca urmare a alimentatiei. Dieta vegetariana este o dieta sanatoasa si prin aportul de carbohidrati de buna calitate – din legume si fructe, dar si ca urmare a fibrelor, magneziului, acidului folic si a vitaminelor A, C  si E, aduse prin alimentatie, in cantitati mari. O alimentatie echilibrata acopera inclusiv necesarul de proteine, aceasta fiind singura carenta care poate sa apara in dieta vegetariana.

Dieta DASH este recunoscuta ca fiind o dieta sanatoasa care reduce tensiunea arteriala. Ea presupune in principal o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, lactate fara grasime sau cu un continut scazut de grasime, cereale integrale, peste, carne de pasare, fasole, seminte si nuci, iar aportul zilnic de calorii si numarul de portii sunt stabilite in functie de varsta si gradul de activitate al fiecaruia. Scaderea tensiunii arteriale poate sa apara rapid, chiar si dupa doua saptamani de dieta. Dieta poate sa reduca tensiunea arteriala sistolica cu 11 puncte si pe cea diastolica cu 7 puncte. Iar, in combinatie cu exercitii fizice, dieta DASH poate reduce tensiunea sistolica cu 16 puncte, iar pe cea diastolica cu 10 puncte. O astfel de performata nu esre realizata nici macar de medicamente.

Dieta fara gluten. Glutenul, proteina din unele cereale (grau, orz, secara), este contraindicat persoanelor care au boala celiaca. In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar raspunde la gluten prin iritarea si vatamarea intestinului subtire, iar acest lucru impiedica corpul sa absoarba vitamine, calciu, proteine, carbohidrati si grasimi fundamental necesare. Dieta fara gluten rezolva problema, scrie My Healt.

Dietele sanatoase sunt pana la urma un stil de viata sanatos. Dietele sanatoase dovedesc insa si faptul ca alimentatia are un rol fuundamental in viata noastra si face difererenta intre sanatate si boala.