Dieta hipocalorica

Dieta hipocalorica

Dieta hipocalorica este o dieta restrictiva, al carui principiu de baza este acela de a diminua aportul energetic provenit din alimentele grase si din cele care contin carbohidrati. Dieta hipocalorica are mai multe planuri alimentare, dar regula de baza este aceea a reducerii aportului de calorii zilnice sub 1500.

Nevoia calorica a unei femei adulte este situata undeva in jurul valorii de 2000 de calorii, iar o dieta hipocalorica poate sa coboare aceasta valoare pana la 1300 de calorii.

Dieta hipocalorica este genul de regim alimentar care obliga la schimbarea stilului de viata, in bine, iar pentru aceasta, dieta hipocalorica merita toate laudele. Acest gen de regim de slabire este insa unul greu de respectat, care daca nu este corect aplicat poate duce la  tulburari, unele dintre ele grave: oboseala, anemie, caderi de calciu si scaderea sub valorile normale ale glicemiei. La aceasta se adauga senzatia de lipsa de energie si de oboseala, care reprezinta, toate la un loc, principalele inconveniente ale dietei.

Respectata dupa toate regulile, o dieta hipocalorica te poate ajuta sa slabesti pana la cinci kilograme intr-o saptamana. Durata unei dieta hipocalorice, care este stabilita dupa un plan alimentar care sa evide carentele de vitamine si minerale, poate fi de pana la 6-8 saptamani, dar depinde in cea mai mare masura de cata vointa ai si de cate kilograme vrei sa scapi.

Trebuie spus ca riscul efectului yo-yo in cazul dietelor hipocalorice este destul de mare, astfel ca la terminarea dietei este necesara o perioada de stabilizare, necesara pentru ca metabolismul sa se adapteze la un alt stil de viata.

Dieta hiperproteica, o solutie pentru mancaciosi.

In linii mari, regimul hipocaloric are cateva reguli de baza. Mese echilibrate, in cantitati mici, la ore fixe. Evitarea oricaror gustari intre mese, eliminarea sau reducerea la minimum a grasimilor si carbohidratilor, cereale integrale la micul dejun, consumul a minimum doi litri de lichide pe zi si, nu in ultimul rand, exercitii fizice regulate.

Un truc foarte util, in abordarea dietei hipocalorice este o perioada de adaptare, care poate dura si o saptamana in care aportul caloric zilnic este redus treptata, pana la valoarea ceruta de dieta, scrie Cuisine AZ

Meniu tip pentru dieta hipocalorica

Micul dejun: o cafea, fara zahat, 50 de grame de paine integrala, un iaurt degresat, 10 grame de unt.

La pranz: 200 de grame de legume crude sau inabusite, cu o lingura de ulei si otet sau suc de lamaie, 100 de grame de carne salaba sau peste gras, un fruct sau un iaurt degresat sau un pahar de lapte degresat, 30 de grame de paine integrala, 75 de grame de paste (orez sau cartofi)

La gustrarea de dupa-amiaza, singura inclusa in meniu este recomandata o cafea si doua patratele de ciocolata amara, pentru un plus de energie.

Masa de seara: 200 de grame de legume, 100 de grame de carne slaba sau peste gras (pestele poate fi mancat de 2-3 ori pe saptamana, o data in zi, in rest carne de pui, carne de curcan sau carne de vaca slaba), 80 de grame de paine integrala, 200 de grame de orez, cartofi sau paste – dar mereu altceva decat la masa de pranz.

In cursul dietei hipocalorice este obligatoriu sa bei minim doi litri de lichide pe zi, iar daca dieta se prelungeste mai mult de doua saptamani sunt necesare suplimente de vitamine si minerale.