Dieta disociata

Dieta disociata

Dieta disociata este utilizata de mai bine de 30 de ani. Despre acesta dieta, care si-a dovedit din plin eficienta s-au scris zeci de carti, iar nutritionistii, desi ii aduc unele critici, continua sa o recomande celor care vor sa slabeasca.

Dieta disociata este una dintre cele mai des folosite metode pentru scaderea in greutate, principiul de baza al acesteia fiind separarea diferitelor grupe de alimente.

Principiile dietei disociate sunt relativ simple. Categoriile de nutrienti, fiecare in parte consumate separat nu se acumuleaza, deci nu ingrasa. Prin urmare cantitatea de alimente conumata nu conteaza, atata vreme cat nu amestecam carbohidratii cu proteine si grasimile cu carbohidrati, la aceeasi masa. Planul alimentar al dietei disociate se bazeaza pe consumul unei singure categorii de alimente la fiecare masa. Sunt excluse complet din dieta pastele fainoase, painea sub orice forma si dulciurile, iar aportul de grasimi este limitat la doua linguri de ulei vegetal pe zi.

Dieta disociata este considerata o dieta rapida, pentru ca efectele apar dupa numai doua trei zile de dieta. Unul din marile dezavantaje ale dietei este faptul ca la incetarea regimului, kilogramele pierdute se pot reacumula destul de repede. Dieta disociata nu ridica probleme in ceea ce priveste senzatia de foame, pentru ca nu are restrictii in ceea ce priveste cantitatea, desi recomanda un aport caloric zilnic care sa nu depaseasca, in cazul femeilor, baremul a 2000 de calorii. Monotonia alimentara la care obliga dieta este un alt element care vine in sprijinul scaderii in greutate.

Dieta disociata poate fi respectata pentru o perioada de patru saptamani, pana al trei luni. Scaderea in greutate nu este constanta, existand perioade de stagnare, dupa care, daca regimul continua, pierderea in greutate se reia. Dieta disociata este foarte adaptabila si se preteaza pentru a fi personalizata in functie de stilul de viata al celui care o respecta. Mai mult, dieta cu proteine este o derivata a dietei disociate.

In prima saptamana a dietei scaderea in greutate este cea mai accentuata. Cu toate acestea pentru pevenirea efectului yo-yo dieta trebuie tinuta macar doua saptamani. Planul alimentar recomanda consumul unui singure categorii de alimente, alta in fiecare zi. Dieta accepta si o combinatie alimentara mai variata, respectiv o singura categorie de produse alimentare, la fiecare din cele trei mese ale zilei, dar scaderea in greutate este mai putin eficienta. De exemplu: lactate dimineata, carne la pranz, legume seara.

Planul alimentar saptamanal al dietei recomanda luni carne (pui, curcan, dar fara peste), marti legume, in orice cantitate, dar fara cartofi, pregatite in mod sanatos, cu foarte putine grasimi si daca se poate cu minimum de sare, imbunatatite cu otet basamic (nu cu suc de lamaie) si ierburi aromate, miercuri lactate degresate, joi exclusiv fructe, vineri exclusiv peste, iar sambata si duminica oua si lactate, pentru variatie.

Printre deficientele dietei disociate se numara unele carente nutritionale, care pot sa apara mai ales daca dieta este urmata un timp indelungat. Nu sunt excluse nici unele probleme de tranzit intestinal, deoarce organismul nu poate digera mancarea in mod normal, fiind privat de aportul de fibre. Problema este insa in cea mai mare masura rezolvata printr-un consum sporit de apa. Oricum sunt obligatorii minim doi litri de apa plata pe zi. Sucurile de legume sau fructe si bauturile indulcite sunt excluse, explica Zone regim.

Dincolo de avantaje si dezavantaje cert este faptul ca dieta disociata este una dintre cele mai folosite, ceea ce-i demonstraza eficienta.