Avem in minte o multime de mituri despre alimente. Se pune intrebarea cate dintre acestea sunt adevaruri. Invatate de la mama si de la bunica, din cine stie ce revista miturile despre alimente au ajuns litera de lege, de cele mai multe ori nemeritat. Excesul de zaharul nu duce la diabet. Poate ca acesta este unul din cele mai comune legende despre alimente. Nu poti face diabet din cauza zaharului consumat. Principalii vinovati, care te pot imbolnavi de diabet sunt regimurile alimentare nesanatoase, obezitatea, stresul si stilul de viata sedentar. Grasimile sunt rele. Cand spui "grasime", deja te gandesti la eventualele complicatii care survin din aceste depuneri. Adevarul este ca toti avem nevoie de grasimi. Acestea ajuta la absorbirea nutrientilor necesari organismului si pastreaza integre membranele celulelor, daca trebuie sa numim doar cateva dintre functiile grasimii. Nu toate grasimile sunt de acelasi fel: unele sunt "sanatoase", in timp ce altele maresc riscul de boli de inima. Secretul consta in inlocuirea grasimilor rele (grasimile saturate) cu cele bune (grasimi monosaturate). Zaharul brun este mai bun decat cel alb. Zaharul brun este zahar alb combinat cu melasa. Zaharul brun contine si ceva minerale, dar e nevoie sa consumi o portie gigantica de zahar brun zilnic pentru ca mineralele din zaharul brun sa faca diferenta. Intre aceste tipuri de zahar nu este nicio diferenta. Ouale cu coaja maro sunt mai sanatoase. Culoarea cojii oualor nu are nimic de-a face cu gustul lor sau cu valoarea lor nutritiva. Culoarea cojii oului depinde de specia gainii care a binevoit sa-l faca. Carbohidratii ingrasa. Acesta este mitul iubit de adeptii dietelor sarace in calorii, in ideea ca acestia favorizeaza productia de insulina, ceea ce ar duce la acumularea de kilograme in plus. Dar este vorba doar despre un alt mit. Dietele sarace in calorii nu ofera organismului indeajuns de multi carbohidrati pentru a functiona, carbohidratii fiind esentiali unui metabolism sanatos. Scaderile mari in greutate de la inceputul unei diete sarace in calorii si fara carbohidrati nu sunt altceva decat pierderi de apa si masa musculara. Nucile ingrasa. Este corect, nucile au calorii multe dar de aici si pana la a le evita din alimentatie este cale lunga. Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente si ele trebuie sa faca parte din regimul tau zilnic. Sunt bogate in grasimi monosaturate, care scad colesterolul, si contribuie la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima. Saritul peste mese slabeste. Nimic mai fals. O masa mai putin nu inseamna ca vei pierde in greutate. In realitate, odata ce ai sarit peste o masa, creierul tau va dispune "starea de urgenta", incetinindu-si metabolismul pentru a se pregati pentru timpuri grele. Vei avea tendinta sa mananci peste masura la urmatoarea masa. Deci niciun castig, ba chiar din contra. Cea mai buna abordare este sa mananci portii mici si dese pentru a-ti pastra zaharul din sange la un nivel constant, explica Health castle. Acesta au fost doar cateva din cele mai des intalnite mituri despre alimente, iar adevarul sta de cele mai multe ori in echilibrul dintre mit si realitate.