Cum te pregatesti daca incepi sa alergi

Cum te pregatesti daca incepi sa alergi

Daca vrei sa fii in forma si sa scapi si de kilogramele in plus alergatul este una dintre cele mai bune optiuni pe care le ai. Mai jos va explicam ce trebuie sa faceti daca nu ati mai alergat pana acum:

 

1. Cumparati pantofi special pentru alergat

Daca sunteti hotarati sa alergati atunci nu este indicat sa luati prima pereche de tenisi pe care ii gasiti in dulap. Picioarele voastre au nevoie de pantofi speciali, care sa le protejeze si in care sa va simtiti comod. Uite aici cateva sfaturi generale privind alegerea pantofilor pentru alergat.

 

2. Un pic de pregatire

Puteti alerga in orice moment al zilei, insa trebuie sa tineti cont de cateva lucruri, cum ar fi vremea de afara. Trebuie sa alegeti hainele astfel incat sa nu va fie frig, dar nici sa nu va incingeti prea tare. La fel, este important sa nu alergati pe stomacul gol, dar nici imediat dupa o masa copioasa.

 

3. Fara asteptari mari de la inceput

Daca nu ati mai alergat de o lunga perioada de timp nu va asteptati sa reusiti foarte multe de la inceput. Va va fi destul de dificil sa alergati chiar si cateva minute fara oprire. Dar nu lasati asta sa va descurajeze. Veti ajunge sa alergati 30 de minute fara oprire, in timp.

 

4. Incalzirea

Si inainte si dupa partida de alergat trebuie sa faceti cateva minute de stretching astfel incat sa va pregatiti corpul. Fandarile si genoflexiunile sunt exercitiile indicate. 

 

5. Apa si mancare

Nu incercati sa rezistati senzatiei de foame dupa ce ati alergat. Beti apa, intrucat organismul are nevoie de asta. Si mancati ceva care are multe proteine si carbohidrati. In acest fel ajutati muschii sa se refaca si sa devina mai puternici.

 

6. Intervale

Odata ce ati ajuns sa alergati mai bine, sa zicem 30 de minute fara oprire, treceti la pasul urmator: intervalele. Asta inseamna ca nu mai alergati cu acelasi ritm incontinuu. Corpul are mult mai mult de profitat daca aveti momente in care alergati mai incet si momente in care alergati mai repede.

 

7. Traseul

Cresteti, in timp, traseul pe care il parcurgeti. Nu trebuie insa sa faceti un efort prea mare, pentru a evita problemele de articulatii. Cresterea nu ar trebui sa depaseasca un procent de 10% pe saptamana.

 

 Sursa foto: hepta.ro