Crema de iaurt cu nuci pralinate, sos de ciocolata si banane congelate este un dulce care pare sofisticat, dar care in fapt este foarte simplu de facut. Crema de iaurt cu nuci pralinate este desertul perfect pentru masa de Craciun, poate alaturi de o felie de cozonac sau o bucatica din prajitura de Craciun. Cum se face crema de iaurt cu nuci pralinate? Simplu. Pentru 6-8 portii ai nevoie de trei-patru banane mici si sanatoase. Iti mai trebuie vreo 150 de grame de nuci, 400 de grame de iaurt gras, 200 de grame de crema de branza 200 de grame de zahar, patru linguri cu smantana grasa, coaja rasa de la o lamaie. Pentru creama de iaurt cu nuci pralinate mai ai nevoie de inca 100 de grame de zahar. Pentru sosul de ciocolata iti trebuie 100 de grame de ciocolata neagra, o lingura de zahar pudra si o lingura cu smantana si doua linguri cu lapte. Nu te speria de ingredientele multe. Prepararea este foarte simpla. Pune branza de vaci impreuna cu zaharul si coaja de lamaie impreuna intr-un vas. Bate bine cu mixerul pana devine spumos si pana ce zaharul se dizolva. Adauga smantana si continua sa amesteci inca cateva minute. la final pune iuartul si omogenizeaza bine. Poti pune mai mult sau mai putin zahar dupa gust. Lasa crema de branza la rece. Pune cele 100 de grame de zahat la topit. Adauga nucile maruntite si amesteca, pe foc. Rastoarna totul pe o farfurie umeda si lasa sa se raceasca complet. Cand s-au racit pune-le intr-o punga, punga intr-un servet de bucatarie si trece cu sucitorul peste nuca pralinata, pana ce ajunge bucatele marunte. Curata bananele, taie-le in felii si pune-le in congelator, intr-o punga de plastic. Prepara sosul de ciocolata (doar cu 10 minute inainte sa servesti). Topeste ciocolata la microunde sau deasupra unui vas cu apa. Cand este lichida adauga zaharul si amesteca bine. Poti pune zahar pudra. Da deoparte si adauga amestecand energic smantana amestecata bine inainte cu laptele. Da sosul la rece. Asamblarea: pune o parte din crema de iaurt in pahare sau in castronase (inainate sa servesti poti tine crema de iaurt circa 30 d eminute in congelator). Presara nuca pralinata. Pune din nou crema. Decoreaza cu nuca, felii de banana congelata si sos de ciocolata. Proportia depinde de gustul si placerea ta. Trucuri: poti inlocui bananele cu orice alte fructe vrei (fructe de padure congelate, de exemplu). In locul nucilor pralinate poti folosi biscuit cu ciocolata macinati sau fulgi de cereale, amestecati cu nuca sau nuca de cocos, straturi alternativ cu crema de iaurt. Sosul de ciocolata alba se face la fel, inlocuind ciocolata neagra cu cea alba. In crema de iaurt (sau intr-o parte din aceasta), poti pune pudra de cacao (sau ness), sau ciocolata rasa. Imaginatie sa ai!