Prajiturile de casa, care se pot congela, sunt o adevarata mana cereasca. Le faci cand ai timp, le ingheti, si le ai la dispozitia ta, in Ajun de Craciun, cand fiecare secunda este mai pretioasa ca aurul. Aceasta este una dintre cele mai bune prajituri pentru Craciun. Are o aroma intensa de scortisoara si este indesata cu bucatele savuroase de fructe confiate, nuci si migdale. Ingredientele sunt pentru sase felii groase. Prajitura are nevoie, pentru copt, de o tava cu pereti detasabili, cu diametrul de 20 de centimetri. Ca sa prepari prajitura de Craciun ai nevoie de 175 de grame de unt, 200 de grame de zahar brun (neaparat), coaja rasa si sucul de la o portocala, coaja rasa de la o lamaie, trei oua mari, 200 de grame de faina, o jumatate de lingurita de praf de copt, o lingurita cu varf de pudra de scortisoara, esenta de vanilie, doua-trei linguri de coniac, 750 de grame de amestec de fructe uscate (caise, cirese, stafide negre si albe, coaja de portocala din duceata), 100 de grame de miez de nuca, 100 de grame de fulgi de migdale. Pentru final, exact in momentul in care servesti prajitura, mai ai nevoie de circa 100 de grame de coniac. Deliciosul amestec de fructe Amestecul de fructe, nuci si migdale este secretul acestei prajituri de Craciun. Daca respecti cantitatile, poti folosi orice combinatii vrei. Nucile pot fi inlocuite cu migdale intregi sau cu fistic dulce. In ciuda aparentelor, se face foarte usor. Pune intr-un vas incapator untul, fructele confiate (stafidele intregi, caisele, coaja de portocala si ciresele taiate in bucatele mici, cat stafidele), coaja de la portocala si lamaie, sucul de portocala, esenta de vanilie si doua-trei linguri de coniac. Amestecul trebuie sa inceapa sa fiarba, dupa care se reduce flacara si se mai lasa la foc foarte mic inca 10 minute. Amesteca din cand in cand. Da deoparte si lasa sa se raceasca, pana ce nu mai frige, daca incerci compozitia cu degetul. Ca sa-ti iasa o prajitura cu fata neteda, inainte de a o pune la copt, fa o adancitura la mijloc In timpul acesta pregateste tava pentru copt. Unge-o cu unt si tapeteaza-o cu hartie de copt. Amesteca faina cu scortisoara si praful de copt si cerne totul. Intr-o tigate, pune nucile si migdalele si rumeneste-le uniform. Cu o sticla cu fundul gros sau cu sucitorul piseaza usor nucile si migdalele pana ce se desfac in bucatele de dimensiunea stafidelor. [next]Bate ouale impreuna cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa, iar zaharul se topeste complet. Amesteca crema de oua in compozitia cu fructe uscate, adauga nucile si migdalele pisate si omogenizeaza bine dar incet totul. La final adauga amestecul de faina si scortisoara. Amesteca incet pana ce se omogenizeaza. Pune compozitia in tava si coace prajitura de Craciun, pentru 45 de minute la foc potrivit, apoi alte 40 de minute la foc foarte mic. Prajitura trebuie incercata inainte de a fi scoasa din cuptor, cu un pai. Inainte sa o scoti din tava lasa prajitura sa se raceasca bine. Din experienta stiu ca o singura prajitura nu ajunge niciodata! Daca o servesti imediat, insiropeaza-o cu coniac. Daca o congelezi, impacheteaza-o in folie de plastic cat de etans se poate. Se poate pastra chiar si sase luni in congelator. Se dezgheata incet, pe raftul frigiderului in 12 ore. Se lasa la temperatura camerei alte 5-6 ore inainte de a o insiropa si de a servi. Este perfecta si nu are nevoie sa fie decorata Este delicioasa simpla, dar merge foarte bine cu o lingura de frisca sau crema fina de vanilie. Si ca sa am inima impacata trebuie sa mai adaug ca fiecare din cele sase felii ale acestei prajituri are undeva pe la 400 de calorii. Evident nu te opreste nimeni sa imparti fiecare felie in doua!