Intrebati de sfecla sau de praz elevii francezi ridica nestiutori din umeri. Ce oratanii or mai fi si astea? Adaugate la lista pe care se afla guliile, dovlecelul sau lintea – legumele sunt necunoscute copiilor care au participat la studiu, anunta Asociatia pentru Sanatate si Mediu din Franta. Ancheta a pornit de faptul ca, in prezent, copiii mananca si prea gras si prea dulce si prea sarat, lucru evidentiat de silueta lor rotunda. Mai grav este ca apar copii cu boli severe, pe care pana recent medicii le diagnosticau exclusiv la adulti si la batrani. Analiza arata ca perele, pepenele si morcovii nu le sunt inca straine copiilor, in schimb peste 80% dintre ei habar nu aveau ce este aceea o portie de sfecla. Multi copii participanti la studiu au spus ca nu stiu cum se gatesc pastele sau cartofii sau daca mananca friptura din carne de porc, vaca sau pasare –pentru ca peste orice mancare ar avea in farfurie, toarna din belsug maioneza sau ketchup.. Alimentatia de genul acesta cauzeaza in randul copiilor boli grave cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul, sustin expertii. Obezitatea loveste in randurile celor mici. Aproximativ 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt obezi sau supraponderali. Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata intr-un raport, ca micutii sunt victimele unui marketing intens la produsele bogate in zahar, sare si grasimi. Solutia sta la parinti. Ei sunt responsabili de alimentatia copiilor la fel ca si de sanatatea lor. Ancheta a fost realizata in Franta, pe un esantion de 910 elevi intre 8 si 12 ani.