Condimente – aroma si sanatate

Condimente – aroma si sanatate

Eating Well a analizat lucrarea lui Bharat Aggarwal, profesor la Univesitatea din Texas, originar din India, tara unde se consuma cele mai mari cantitati de condimente. Plecand de la proprietati condimentelor si de la binele pe care il fac sanatatii, a fost realizat un top al celor mai bune sase. O dovada a calitatii este ca tocmai aceste sase condimente sunt cele mai folosite, in intreaga lume.

Salvia este utila in tratarea, sub forma de ceai a durerilor de stomac si calmeaza durerile de gat. Cercetari recente arata ca planta este capabila sa intarzie aparitia simptomelor bolii Alzheimer, prin capacitatea de a bloca o enzima responsabila de distrugerea acetilcolinei, un neurotransmitator, care intervine fundamental in procesul de memorare si invatare. O dovada, capsulele cu pudra de salvie, care au ameliorat substantial performantele scolare ale studentilor.  

  

Salvia se combina foarte bine cu patrunjelul si rozmarinul, merge foarte bine impreuna cu toate legumele care au amidon, se potriveste perfect cu dovleacul si da savoare tuturor tipurilor de carne.  

Rozmarinul era purtat in ghirlande la gat de inteleptii din Grecia Antica. Ei spuneau ca ii ajuta sa inteleaga mai bine tainele vietii si le stimuleaza inteligenta si imaginatia. Studii recente au dovedit ca testele de memorie, capacitatea de reactie si capacitatea de concentrare cresc, daca in camerele in care s-au facut experimentele au fost pulverizate cateva picaturi de ulei de rozmarin. Aceasta planta are efecte antibacteriene recunoascute si are capacitatea de a anula efectele toxice ale unor alimente contaminate cu bacterii sau alterate. Rozmarinul impiedica stricarea carnii si anuleaza efectele cancerigene ale compusilor rezultati la prepararea carnii la gratar sau prin prajire. 

Rozmarinul se combina foarte bine cu citricele, ceapa, ardeii si cartofii. Evident este foarte potrivit pentru carne si peste.  

Curcuma, in India, este folosita pentru vindecarea ranilor. Cercetatorii au dovedit ca are capacitatea de a a inhiba dezvoltarea tumorilor. Ceaiul facut cu pudra de curcuma amelioreaza racelile si problemele respiratorii. Medicina moderna confirma faptul ca aceasta planta contine anioxidanti puternici care au efecte antiinflamatorii. Curcuma calmeaza durerile in artrita, durerile dentare, combate bolile de inima, diabetul si boala Alzheimer. Curcuma este foarte eficienta in combaterea cancerului de colon, de prostata si a cancerului de san. 

Curcuma merge foarte bine impreuna cu usturoiul, coriandrul si chimenul. Este excelenta adaugata in preparatele dulci, cu mere. Se potriveste de minune cu toate radacinoasele – morcovi, cartofi, telina si pastarnac. 

[next]Ardeiul iute este condimentul care activeaza metabolismul, accelereaza mecanismele de termoreglare, ceea ce, pe termen lung, in cazul unui consum constant, se traduce prin mobilizarea tesuturilor adipoase. Adica contribuie fundamental la eliminarea grasimilor din organism. Ardeiul iute contine cantitati importante de capsaicina, un antioxident pretios care reduce riscul aparitiei ulcerelor gastrice, impiedica aparitia arterosclerozei, cu toate efectele ei negative, si controleaza activ nivelul colesterolului. Este eficient in tratarea problemelor unui stomac “deranjat”, combate instalarea artritei si durerile  provocate de aceasta.  

Ardeiul iute este bun in toate preparatele, fie ca au, fie ca nu au carne. Merge foarte bine cu toate plantele aromatice carora le amplifica aroma. 

Ghimbirul este utilizat in mod traditional la ameliorarea simptomelor racelilor, a problemelor digestive in general – de la arsuri gastrice, la dificultati de tranzit intestinal. Studii recente au aratat ca ghimbirul este capabil sa combata aparitia cancerului si a durerilor musculare, indiferent care este cauza lor, fara niciun fel de reactii adverse. In plus, anumite preparate injectabile care contineau extract de ghimbir s-au dovedit extrem de utile in calmarea durerilor provocate de artrita. 

  

Ghimbirul are marea calitate de a se potrivi atat in preparatele sarate, cat si in cele dulci. Merge foarte bine impreuna cu carnea de miel.   

Scortisoara era pretuita de regele Solomon, de greci si romani pentru capacitatea acesteia de a stimula apetitul. Cercetarile recente au dovedit ca scortisoara are capacitatea de a controla nivelul zaharului din sange, fiind deosebit de utila celor care sufera de diabet de tip 2.  

Scortisoara face o pereche excelenta cu nucsoara si cuisoarele, este ideala in preparatele dulci, desi nu rareori este folosita si in condimentarea mancarurilor cu carne si legume.