Ardeii grasi, pilula de sanatate

Ardeii grasi, pilula de sanatate

Toate soiurile de ardei grasi sunt surse excelente de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, iar aceasta este prima caracteristica a acestora scrie WH Food.  

Culoarea ardeilor (galben, verde, rosu sau portocaliu), este un indicator pentru cantitatea de capsaicina pe care ardeiul si gogosarii o contin. Capsaicina fiind principala substanta activa din ardei. 

Ardeii rosii iuti sunt mai bogati in capsaicina compartiv cu ceilalti, dar toti ardeii, indiferent de soi si culoare sunt o binefacere pentru sanatate, prin continutul lor de substante nutritive. In plus au marele merit de a imbunatati metabolismul si a reduce apetitul.

Ce contin ardeii grasi?
In primul rand au doar 25 de calorii in fiecare 100 de grame. La acesta se adauga 1,9 grame de fibre si 80% apa. Un ardei de 100 de grame are 125 de miligrame de vitamina C, adica exact din doza zilnica recomandata. In aceiasi cantitate de ardei sunt 0,80 miligrame de vitamina B6 si 0,45 miligrame de vitamina K, iar bonus potasiu, calciu, molibden si mangan. 
 
 
 Ardeii combat bolile cardiace si contribuie la scaderea colesterolului. Toti ardei rosii, si cei dulci si cei iuti, sunt legume care contin licopen, un carotenoid al caror consum scade riscul aparitiei cancerului de col uterin, a celui de colon si previne afectiunile pancreasului. 
 
 Ardei iuti, in balcon 
Pentru ca se dezvolta foarte usor, nu au nevoie de tratamente speciale ardeii iuti pot fi cultivati in ghiveci pe balcon sau pe geamul de la bucatarie. In plus sunt si foarte decorativi. 
 
 Ardeii sunt mari iubitori de soare si au nevoie de locul cel mai insorit din balcon, spune lectia de gradinatri a celor de la  Better Homes ang Gardens. Nu supota frigul, astfel ca la inceputul toamnei trebuie adusi in casa, unde pot sta pana dupa Craciun. Au nevoie de apa multa pentru ca solul trebuie pastrat mereu umed.

Ardeii iuti cresc in pamant de gradina nisipos si bogat in minerale. Incepand din momentul in care planta are circa 20 de centimetri, solul trebuie fertilizat periodic. Trebuie udati cu moderatie, iar in replica vor produce recolte generoase de ardei iuti.
 
 Pe langa ardei iuti, mai poti cultiva in balcon patrunjel si marar. Afla totul desprte cultivarea patrunjelului si mararului, in casa, de aici si de aici.