Ciupercile, aliatul tau in dieta

Ciupercile, aliatul tau in dieta

Ciupercile sunt o leguma atipica, dar deosebita atat in ceea ce priveste gustul, cat si in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate.

Alaturi de valoarea incredibil de mica a caloriilor (15calorii/100 de grame de ciuperci crude), acestea contin, in 100 de grame, 0,5 grame de lipide, 0,5 grame de glucide, 2,1 grame de proteine, 2,5 grame de fibre, calciu, fier, magneziu, potasiu, vitaminele B, C, E si acid folic, din belsug.

Toate acestea fac din ciuperci unul dintre cele mai nutritive alimente. Un beneficiu in plus este faptul ca pot fi pregatite in toate felurile posibile: coapte, prajite sau la gratar, calite si fierte.

Ciupercile sunt vedetele perioadei, pentru ca sunt la nivelul maxim al gustului si aromei. Se pot conserva usor in saramura lejera, dar nu se pot congela. Ciupercile sunt un ajutor nepretuit in buna functionare a tubului digestiv, pledeaza Cuisine AZ, care considera “champignon”, campioni ai bucatariei si un aliat de baza in toate curele de slabire.  

  

Ciupercile sunt foarte bogate in zinc, reduc nivelul colesterolului din sange, regleaza tensiunea, reduc glicemia. Daca ciupercile de padure trebuie neaparat preparate, ciupercile de cultura, sunt singurele care se pot consuma si crude, in salate, fara niciun fel de probleme.  

Ciupercile se combina foarte bine cu diferite tipuri de branza, cu sosuri de mustar sau de usturoi, dar si cu iaurt, smantana, piper si lamaie. Imaginatie sa fie! 

"Descoperite" de egipteni, care au fost primii care au mancat ciuperci, acestea au facut cariera incepand dupa 1.500 incoace, mai ales in bucataria frantuzeasca. Ciupercile erau nelipsite de pe masa capetelor incoronate, dar si din alimentatia oamenilor simplii, care le gaseau la discretie in paduri, unde cresc spontan.  

Un truc util este acela de a folosi sucul lasat de ciupercile preparate, calite sau fierte, pentru ca este foarte aromat si are foarte putine calorii.  

Ciupercile sunt un inlocuitor ideal pentru carne, astfel ca sunt temelia dietelor vegetariene. Se pot include in orice dieta fiind foarte usor de digerat, mai ales daca sunt inabusite sau fierte.
 

Afla mai multe despre beneficiile unei alimentatii bazate pe ciuperci, aici.