Cele mai bune alimente pentru femeile insarcinate

Cele mai bune alimente pentru femeile insarcinate

Este normal ca femeile insarcinate sa aiba o senzatie de foame accentuata, de aceea se recomanda planificarea dietei evitand alimentele bogate in zaharuri sau grasimi intre mese si inlocuirea lor cu cereale integrale si fructe.

Nutrientii care vor capata o atentie deosebita pe perioada sacinii sunt acidul folic, gasit in vegetale, care se va consuma inainte si in primele doua luni de sarcina pentru a evita defecte ale tubului neural, fier in al doilea si al treilea trimestru pentru a evita anemia, calciu pentru sistemul osos, plus omega 3 care asigura buna desfasurare a sistemului neurologic al fatului.

Iata mai jos o lista cu alimentele recomandate pentru femeile insarcinate:

1. Supe de legume
Supele de legume nu ingreuneaza digestia, contin nutrienti si, de cele mai multe ori, nu starnesc repulsie asa cum se intampla cu multe alte alimente. Daca ai o sarcina cu multe greturi, incearca supele.

2. Cereale integrale
Cerealele integrale sunt bogate in fibre, dar si fier, seleniu si proteine. Ele te ajuta sa eviti constipatia si sa ai o digestie buna. Pentru a nu te balona, consuma cerealele integrale cu lapte de soia. Cel mai gustos este cel de vanilie.

3. Verdeturi
Fie ca e vorba de salata verde, spanac, fasole verde, sparanghel, toate sunt sanatoase pentru a fi consumate in perioada sarcinii. Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contin (acid folic, vitaminele A, C si K), ele sunt esentiale pentru o buna digestie.

4. Nuci si migdale
Daca nu prea poti sa mananci peste in timpul sarcinii, mananca nuci si migdale, acestea contin fier si acizi grasi Omega 3. Nucile si migdalele sunt o alegere potrivita cand vine vorba de gustari. Dau repede o senzatie de satietate si sunt foarte sanatoase.

5. Linte, naut si fasole
Lintea, nautul si fasolea reprezinta o sursa buna de proteine si fibre. Daca nu obisnuiesti sa mananci prea multa carne, atunci lintea, nautul si fasolea iti vor asigura necesarul de proteine. Combina-le cu orez la masa si vei avea parte de proteina completa.

6. Seminte de chia si in
Semintele de chia si in sunt o importanta sursa de acizi grasi omega 3, calciu, vitamina B12, magneziu si acid alfa-linoleic. Ele regleaza nivelul de zahar din sange, previn constipatia si mentin oasele sanatoase.

7. Avocado
Ai grija sa adaugi in salate si felii de avocado, acest fruct este bogat in acid folic, grasimi sanatoase, vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, cupru s.a. O alta calitate a lui este ca ajuta organismul sa absoarba mai repede carotenul din alte fructe sau legume prezente in aceeasi salata, maximizand astfel influxul de vitamine spre organism. Consumul regulat de avocado te va ajuta sa ai mereu o piele hidratata.

8. Iaurt
Cel mai simplu si direct aport de calciu pur il puteti obtine dupa fiecare masa, consumand un pahar de iaurt proaspat, natural. Pe langa asta, te va ajuta la digestie.



9. Broccoli

Despre acest aliment-minune se stie ca este indicat in lupta impotriva cancerului. Este bogat in calciu, fier, magneziu, potasiu si vitaminele C si E. Este probabil unul dintre cele mai nutritive legume. Sa gatesti broccoli este foarte usor. Il poti servi proaspat, fiert, la cuptor sau pregatit la aburi.

10. Oua
Ouale contin proteine, importante pentru dezvoltarea fatului, dar si vitamine din grupul B (B2, B12, B5), vitamina D, precum si o importanta sursa de vitamina A. Ouale contin fosfor, seleniu, fier, potasiu, calciu si alte minerale importante pentru metabolism si o sarcina sanatoasa.

11. Cartofi dulci
Cartofii dulci nu mai sunt o raritate, ii poti gasi prin orice supermarket. Ei contin acid folic, fier si foarte mult betacaroten, vital pentru buna functionare a plamanilor, pentru vedere si pentru o piele sanatoasa.

12. Fructe
Pentru a evita pofta de dulciuri, consuma regulat fructe. Ele te vor tine departe de dulciuri nesanatoase si iti vor aduce un aport consistent de vitamine si minerale. Fructele pe care trebuie sa le consumi moderat sunt ananasul, rodiile si papaya.

13. Legume
Legumele sunt foarte bogate in nutrienti, asadar include-le la orice masa. Fie ca sunt proaspete, coapte sau fierte, ele iti vor asigura necesarul de vitamine, minerale si antioxidanti de care ai nevoie, plus o digestie impecabila.

14. Somon
In loc de carne de porc, pasare sau vita, este mult mai sanatos sa alegi o bucata de somon. Somonul iti da repede o senzatie de satietate si este bogat in proteine si acizi grasi omega 3.