Fie ca vrei sa slabesti, sa-ti mentii greutatea sau pur si simplu sa traiesti sanatos, sigur vanezi sfaturi utile de peste tot. Incercam sa le centralizam in acest material si sa-ti spunem ce trebuie sa contina neaparat cele 3 mese principale din zi, dar si cele doua gustari. Micul dejun Fiind prima data cand mananci in ziua respectiva, masa trebuie sa fie cam de 400 de calorii. Ai grija ca meniul de dimineata sa contina grasimi sanatoase, cum ar fi avocado sau somon, iar in smoothie-ul tau sa adaugi o mana de fructe de padure care iti va da senzatia de satietate multe ore. Nu uita de oua, care sunt bogate in proteine, si care tin foamea sub control. Pune pe farfurie si 10 grame de fibre pentru ca te vor feri de constipatie. Limiteaza cantitatea de carbohidrati, mai ales cei rafinati precum baghete si briose. Nu-ti pregati bolul de cereale din ochi. Foloseste o masura pentru a pune cantitatea exacta de fulgi de ovaz, fructe, nuci, lapte sau iaurt. Fa clatite mai sanatoase adaugand cartofi dulci fierti si zdrobiti, piure de spanac sau quinoa fiarta. Mananca grapefruitul intreg, nu-i stoarce numai sucul. Fibrele din pulpa te vor ajuta sa te simti satula mai mult timp si iti vor asigura un tranzit intestinal normal. Pranz A doua masa din zi trebuie sa aiba intre 400 si 600 de calorii. Atunci cand gatesti, foloseste cantitati duble ca sa ai ce manca si la cina. Fa o oala mare de ciorba de fasole cu multe legume, iar dupa ce se raceste imparte-o in doua recipiente si pune-o jumatate la congelator. Cand nu stii ce sa-ti iei a doua zi la serviciu, seara, inainte sa te culci, scoate una din cutii si las-o in frigider peste noapte. Renunta la sucuri din comert si ceai indulcit si bea in schimb apa (poate cu cateva felii de fructe) sau ceai verde. Inlocuieste untul si crema de branza cu unt de arahide, care contine grasimi bune. Cina Masa de seara trebuie sa contina intre 400 si 600 de calorii. Serveste portii mici, astfel incat daca o sa mai vrei o portie, sa fi mancat practic una normala. Foloseste farfurii de salata sau de desert, in locul celor obisnuite. Mesteca guma in timp ce pregatesti cina ca sa nu-ti mai vina sa gusti din toate ingredientele. Sarea te baloneaza, iar untul este bogat in calorii, asa ca, pentru a da gust pastelor, supelor sau fripturilor apeleaza cu incredere la ierburi proaspete, usturoi si ceapa. Stabileste o zi pe saptamana in care sa nu mancati carne la cina, dar in schimb gateste mancaruri delicioase pe baza de legume. Taie legumele in bucati mai mari. Cu cat vei avea mai mult de mestecat, cu atat vei manca mai incet, iar creierul tau va avea timp sa recunoasca senzatia de stomac plin. Gustari Cele doua gustari din zi trebuie sa insumeze maxim 150 de calorii. Incerca sa mananci cel putin 5 grame de fibre pe zi pentru a-ti potoli cu adevarat foamea. Alege proteinele in locul alimentelor cu zahar atunci cand vrei sa-ti cresti nivelul de energie. Fa pachetele de cate 150 de calorii cu gustari neperisabile si poarta mereu cate o punguta in poseta sau in geanta de sala. Alege nucile, fisticul, migdalele, alunele de padure, alunele de pamant sau fructele uscate. Pentru continutul lor de apa si pentru ca impiedica balonarea, iti recomandam pepene galben, ardei rosu, rosii cherry si telina. Daca ti-e pofta de o gustare deosebita, fa-ti naut copt cu miere. Desert Mananca ceva dulce in fiecare zi pentru a-ti satisface poftele, astfel incat sa eviti sa dai gata o cutie intreaga de inghetata sau o punga de bomboane. Daca ti-e pofta continuu de alimente bogate in zahar sau in grasimi, inseamna ca trebuie sa mananci mai multe proteine. Adauga legume in prajituri. Cu siguranta nu vei simti niciodata gustul de dovlecei in briose sau de cartofi dulci in prajituri. Bea smoothie-uri de fructe in loc de desert.