Ce mananca europenii de Craciun

Ce mananca europenii de Craciun
Stim prea bine ca la noi, romanii, nu exista Craciun fara sarmale, carnati, toba si friptura pe masa, dar in alte tari din Europa meniul este pe baza de curcan, peste sau chiar legume. 
 
In unele zone din Franta, gasca este felul principal, in Burgundia se mananca curcan cu castane, iar cei din Paris pun pe masa de Craciun scoici si foie gras. Din meniu nu lipsesc branzeturile si desertul "La buche de Noel" ("prajitura buturuga"), cu blat de vanilie si crema de ciocolata. 
 
Belgienii sunt puternic influentati de francezi, de aceea felul principal este curcan umplut cu trufe. La primul fel, in Belgia se mananca supa de vaca si de scoici, iar la desert nu lipseste "prajitura buturuga" a francezilor. 
 
Masa de Craciun incepe in Italia cu aperitive precum prosciutto cu pepene galben, urmate de paste, "Lo Zampone", un picior de porc umplut cu carne si organe de porc tocate sau vita cu spanac, salata sau mazare.
 
 
Spaniolii mananca la aceasta sarbatoare curcan, miel sau peste, iar majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate si seminte de pin.
 
Grecii mananca curcan umplut, placinte ovale traditionale, iar la desert prajiturile "Melomakaronas" (insiropata cu miere), si "Kourabiedes" (acoperita cu fulgi de zahar).
 
Vecinii bulgari mananca foarte sanatos de Craciun, tinand cont de faptul ca trebuie sa puna pe masa 12 feluri de mancare de post, pentru fiecare luna a anului. Acestia au in meniu legume fierte, nuci, orez, compot, fructe uscate si fasole, dar si multe dintre preparatele pe care le pregatesc si romanii. 
 
Englezii sarbatoresc nasterea lui Iisus prin celebra lor friptura de curcan, budinca, placinta, gin si rom. Finlandezii mananca o sunca speciala, hering si somon in saramura si tocana cu ficat, carne de ren, morcovi si cartofi, iar suedezii prepara „lutefisk“, o tocana cu cartofi si ansoa, somon la cuptor si budinca de orez.