Ce legume si fructe sa nu ratezi in noiembrie

Ce legume si fructe sa nu ratezi in noiembrie

Piata in noiembrie este plina cu tot felul de fructe si legume, asadar fa-ti timp si mergi cat mai des la cumparaturi in piete si nu in supermarketuri. Luna noiembrie nu este inca o luna de iarna, de aceea profita inca de ultimele legume si fructe proaspete ale toamnei si pregateste-ti proviziile pentru urmatoarele luni.

Ce fructe si legume sa nu ratezi in noiembrie?

1. Dovleacul

Lunile in care dovleacul e rege sunt octombrie si noiembrie, asadar ar trebui sa profitam si sa facem cat mai mult dovleac copt si placinte. Bogat in fibre, dovleacul reduce nivelul de colesterol rau, regleaza glicemia din sange, ajuta digestia si este ideal in curele de slabire, fiind foarte sarac in calorii.

2. Castanele

Va plac castanele coapte? Atunci dati o fuga in piata si alegeti castanele cele mai mari. Castanele sunt bogate in amidon, au putine grasimi, sunt sarace in proteine, dar au fibre, vitamine si minerale. Se potrivesc in mancaruri dulci sau sarate, sau pur si simplu mancate ca atare, dupa ce au fost coapte. Sunt ideale in sosuri si supe, dar si in preparatele dulci.

3. Telina

Telina este perfecta pentru detoxifierea si energizarea organismului. Combinatiile optime de fibre, minerale si vitamine fac din telina o leguma mai mult decat potrivita pentru scaderea colesterolului si tonifierea sistemului circulator. Proprietatile ei benefice pentru sanatate se pastreaza si daca este fiarta, asadar fie ca o consumi in salate, fie ca o consumi in supe, ea este la fel de sanatoasa.

4. Varza

Fie ca este vorba despre cea alba – inca proaspata, fie ca este vorba despre cea rosie sau despre varza de Bruxelles, varza poate fi preparata in fel si chip, este gustoasa, sanatoasa si accesibila. Varza este o pretioasa sursa de minerale si vitamine, are fibre si antioxidanti. Practic este una din legumele de baza ale lunii noiembrie si decembrie.

5. Gutuile

Aceste minunate fructe incheie recolta de toamna. Crude sau preparate (coapte sau alaturi de carne), gutuile sunt pline de zaharuri sanatoase, vitamine (A, B si C) si o buna sursa de antioxidati. Gutuile sunt folosite mai ales in dulceturi si gemuri, orice gospodina adevarata are in camara la sfarsitul toamnei si cateva borcane de dulceata si compot de gutui.

6. Nucile

Este momentul cel mai bun sa iti faci provizii de nuci, atat pentru prajituri, cat si pentru gustari. Nucile contin grasimi bune, esentiale pentru buna functionare a organismului, de aceea ele sunt ideale ca gustari rapide si gustoase. Nutritionistii chiar recomanda nucile in curele de slabire, deoarece ele dau repede o stare de satietate, anuland orice tentatie de a da iama la frigider.

7. Merele

Acum gasim in piete cele mai multe si cele mai bune mere. Merele reduc colesterolul si lupta cu racelile, mai ales acum, cand s-a racit vremea. Doua sau trei mere pe zi aduc un beneficiu maxim – mai putine raceli, mai putini bani dati pe medicamente!

8. Conopida

Daca nu ai pus inca la murat conopida, este momentul sa dai o raita prin piete. Conopida este o sursa bogata de seleniu, un minereu care intareste sistemul imunitar si tine departe cancerul. Conopida previne bolile de inima, detoxifica ficatul, tine departe cancerul si ajuta digestia prin faptul ca este bogata in fibre solubile.

9. Perele

Ce poate fi mai bun decat o para proaspata, cu o jumatate de ora inainte de masa sau la micul dejun? Acum gasesti in piete cele mai zemoase si mai bune pere. Fibrele din pere fac chiar mai mult decat simpla asigurare a unei bune functii a sistemului digestiv sau asigurarea sanatatii colonului, ele scad nivelul colesterolului si scad sansele de cancer mamar.

10. Ciupercile

Da, chiar si in noiembrie, padurile sunt pline de ciuperci. Ciupercile au calorii putine si au tot felul de beneficii pentru sanatate. Zincul si seleniul din ciuperci sunt mineralele care activeaza functiile imunitare, tinand practic in priza buna functionare a acestora. De asemenea, niacina din ciuperci a fost asociata cu lupta impotriva imbatranirii si, in special, cu activitatea de combatere a bolii Alzheimer.