A inceput oficial toamna si gutuile si-au facut deja aparitia prin piete. Crude sau preparate (coapte sau alaturi de diverse feluri de mancare), gutuile sunt pline de zaharuri sanatoase, vitamine (A, B si C), calciu, sodiu, fier, magneziu, seleniu, fibre si sunt o buna sursa de antioxidati. Ele se pastreaza mult timp, pana tarziu in noiembrie, daca le punem in locuri intunecoase si racoroase, parfumand in acest fel orice incapere cu aroma lor inconfundabila. Daca nu sunt coapte, puneti-le la geam si in cateva zile vor fi tocmai bune pentru a putea fi savurate. Taninii din gutui le fac sa fie inecacioase, insa odata cu prepararea lor, acestia dispar, lasand in loc un gust dulce acrisor pe care il recunoastem dintr-o mie. Gutuile sunt folosite mai ales in dulceturi si gemuri, orice gospodina adevarata are in camara la sfarsitul toamnei si cateva borcane de dulceata si compot de gutui. Ce e cel mai important de stiut despre gutui este ca sunt eficiente pentru combaterea hepatitei, problemelor pancreatice, problemelor cu plamanii si in tratamentul dizenteriei, ulcerului, hemoroizilor, colitei si problemelor cu rinichii, ele favorizand eliminarea acidului uric. Care sunt beneficiile gutuilor pentru sanatate? 1. Contin fibre care ajuta digestia. 2. Reduc nivelul de colesterol, adica acel colesterol rau care ne pune sanatatea inimii in pericol. 3. Au proprietati dezinfectante. 4. Sunt pline de antioxidanti, care dupa cum stim, lupta cu radicalii liberi si ne salveaza de cancer. 5. Au proprietati antivirale. 6. Mentin tensiunea in limite normale si inima sanatoasa. 7. Sucul de gutui este recomandat persoanelor care sufera de anemie. 8. Sunt foarte bune, daca sunt combinate cu miere, in tratamentul pentru diaree, dizenterie, tuberculoza, colita si ulcer gastric. 9. Contin acid folic, despre care se stie ca este foarte bun pentru fertilitatea femeii. 10. Mentin ficatul sanatos. 11. Amelioreaza starea de greata. 12. Au efect diuretic si ajuta la eliminarea lichidelor din organism. 13. Sunt bune ca remediu pentru hemoragii uterine. 14. Siropul (sau sucul) de gutui este bun ca remediu pentru hemoroizi, dar nu si ca tratament pentru constipatie. 15. Ajuta la distrugerea celulelor canceroase. 16. Au proprietati anti-alergice si anti-inflamatorii. 17. Extractul de seminte de gutui este foarte bun pentru tratarea cistitelor si a dermatitelor atopice. 18. Imbunatatesc circulatia sangelui. 19. Sucul de gutui este foarte bun pentru tratarea insuficientei pancreatice. 12. Sunt foarte bune in bolile de plamani, inclusiv tuberculoza. Studiile au mai aratat ca gutuile ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ele fiind sarace in calorii. 100 de grame de gutui contin nu mai mult de 57 de calorii. Asadar, profita de toamna si consuma cat mai multe gutui, ele iti vor aduce doar beneficii. Gutuile sunt consumate cel mai mult sub forma de gemuri, dulceturi, marmelade, compoturi si prajituri.