Ce este acidul folic si de ce avem nevoie de el

Ce este acidul folic si de ce avem nevoie de el

Acidul folic este o vitamina de tip B, cu rol esential in formarea globulelor rosii si in metabolizarea proteinelor. Femeile gravide au nevoie de o doza dubla de acid folic deoarece aceasta are un rol important in prevenirea anemiei, regenerarea si diviziunea celulara, producerea acizilor nucleici (ADN si ARN), toate importante pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a fatului. Mai multe studii au aratat ca acidul folic este mai eficient in prevenirea malformatiilor fetale daca este luat de femei inainte de a ramane insarcinate.

Care sunt cele mai importante beneficii pe care ni le aduce acidul folic?

1. Contribuie la regenerarea celulara.

2. Sporeste lactatia dupa nastere.

3. Ofera protectie impotriva parazitilor inestinali si a toxinelor din alimente.

4. Da pielii un aspect sanatos.

5. Are efect analgezic.

6. Actioneaza impotriva anemiei.

7. Mentine apetitul culinar normal.

8. Scade riscul de a dezvolta boli precum cancer, osteoporoza, dementa, Alzheimer.

9. Ajuta la prevenirea nasterilor inainte de termen.

10. Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale.

11. Imbunatateste starea de spirit si ne ajuta sa trecem mai usor peste perioadele stresante.

12. Mentine calitatea spermei la barbati.

Care sunt cele mai importante surse alimentare de acid folic? 

Din fericire, acidul folic ni-l putem lua dintr-o varietate de alimente, cele mai bune surse sunt legumele cu frunzele de culoarea verde inchis, morcovii, galbenusul de ou, sfecla rosie, drojdia de bere, fasolea verde si fasolea uscata, fructul de avocado, pepenele galben, dovleacul, caisele, faina de secara integrala, cerealele integrale, lintea, mazarea, migdalele, pastarnacul, citricele, sparanghelul, broccoli, papaya, spanacul, ouale si ficatul. 

Ce se intampla cand avem un deficit de acid folic? Cand in corp exista un deficit al acestei vitamine apar diverse simptome cum ar fi senzatia de slabiciune, iritabilitatea, lipsa poftei de mancare, durerile de cap, oboseala, pierderea in greutate, inflamarea limbii, gingivita, depresia si anemia.

Care este necesarul zilnic de acid folic? 

Pentru adulti este de 180-200 micrograme, iar pentru femeile gravide doza este dubla. Pentru femeile care alapteaza se recomanda 280 mcg de acid folic in primele sase luni si 260 mcg in urmatoarele sase.

Daca obisnuiesti sa bei alcool, ai grija sa consumi mai multe alimente care contin acid folic, deoarece ea este mai asimilata mai greu.

Citeste si Stimularea metabolismului in 5 pasi simpli.