Tot timpul dam peste vreun articol sau peste vreun medic care ne sfatuieste sa luam suplimente, caci avem nevoie de vitamine. Dar stim exact ce fac acestea in organismul nostru? Vitamina A Vitamina A este foarte laudata ca asigura o buna sanatate a vederii si o functionare corespunzatoare a sistemului imunitar. Un studiu din 2007 publicat in Archives of Ophthalmology a demonstrat ca vitamina A este cruciala pentru o vedere buna. "Vitamina A, care este compusa din multi antioxidanti, protejeaza suprafata ochiului de infectiile oculare si de alte boli", explica un oftalmolog din Texas. Surse din mancare: cartofi dulci, morcovi si legume cu frunze verzi (spanac, salata, kale, broccoli). Complexul de vitamine B Acest complex contine 8 vitamine: Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B3 (PP sau niacina), Vitamina B4, Vitamina B5 (acidul pantotenic), Vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7, Vitamina B8, Vitamina B9 (acidul folic), Vitamina B10, Vitamina B12 (ciancobalamina), Vitamina B15 (pangamat de calciu). Aceste vitamina transforma proteinele, grasimile si carbohidtratii in energie pentru organism. Dintre toate, corpul uman primeste cantitatea cea mai mica de vitamina B12, esentiala pentru producerea globulelor rosii. Surse din mancare: peste, carne Vitamina C Aceasta este una dintre cele mai cunoscute vitamine, gratie beneficiilor complexe pentru sanatate. Acest antioxidant previne aparitia cancerului, protejeaza de infectii si intareste imunitatea. S-a demonstrat ca dozele mari de vitamina C impiedica dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase de prostata, pancreatic, de ficat si colon. Totusi specialistii ne atentioneaza sa folosim cu precautie cantitatile mari de suplimente de vitamina C pentru ca acestea pot avea efectul invers celui scontat. Surse din mancare: citrice, rosii si broccoli Vitamina D Vitamina D este obtinuta in mod natural din expunerea la soare, din alimente si suplimente. Ea ajuta la formarea oaselor si a dintilor si la buna functionare a muschilor si glandei tiroide. Trebuie administrata impreuna cu calciu si fosfor. Vitamina D de la soare si cea din suplimente trebuie sa fie convertita de mai multe ori de organism pentru a putea fi utilizata. Apoi, organismul o foloseste pentru a regla cantitatea de calciu din sange, oase si intestin. Surse din mancare: lapte, branza si cereale integrale Vitamina E Aceasta vitamina este prietena buna cu parul si cu pielea, iar antioxidantii pe care ii contine ajuta la protejarea celulelor de radicalii liberi (de la fumul de tigara pana la razele ultraviolete). Institutul National de Sanatate din SUA subliniaza ca vitamina E este importanta in organism si pentru a intari sistemul imunitar care trebuie sa lupte cu bacteriile si virusii. Surse din mancare: legume cu frunze verzi (spanac, salata, kale, broccoli), migdale si uleiuri vegetale Vitamina K Aceasta vitamina este cunoscuta pentru roul sau important in coagularea sangelui si in mentinerea sanatatii oaselor. Cea mai sigura modalitate de administrare este sub forma de suplimente, mai ales in cazul femeilor peste 40 de ani si a barbatilor peste 50. Surse din mancare: legume cu frunze verzi (spanac, salata, kale, broccoli) si masline Foto: Hepta. Distribuie articolul pe: