Vitamina K este o vitamina importanta deoarece ajuta la coagularea sangelui, impiedicand in acest fel oprirea hemoragiilor de orice natura. Ea ajuta, de asemenea, la reducerea fluxului menstrual sau chiar la intarzierea menstruatiei daca sunt luate suplimente din aceasta vitamina. Ce se intampla cand avem carente de vitamina K? In aceste cazuri se mareste timpul de coagulare a sangelui si pierdem in acest fel mult sange chiar si din cauza unei rani usoare. De asemenea, lipsa de vitamina K poate provoca curgerea sangelui din nas, colite, diaree, aparitia unor hematoame pe piele. Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 μg si ni-l luam destul de usor din alimente. Care sunt alimentele unde gasim cea mai multa vitamina K? Potrivit Healthaliciousness, acestea sunt urmatoarele: 1. Broccoli Daca va place broccoli, atunci nu are rost sa va faceti griji ca aveti carente de fier si vitamina K, aceasta leguma este foarte bogata in acesti nutrienti. 100 de grame de broccoli contine 141 μg de vitamina K, adica 176% din necesarul zilnic de vitamina K. 2. Varza kale Varza kale este plina de vitamina K, ca sa va faceti o idee, la 100 de grame consumate ne luam 1103% din necesarul zilnic de vitamina K, adica de 10 ori mai mult fata de cat avem nevoie. 100 de grame de varza kale contin 882 μg de vitamina K. Vitamina K se mai gaseste si in salata si spanac. 3. Ierburi aromate (uscate sau proaspete) Fie ca e vorba de patrunjel, coriandru, oregano, cimbru sau busuioc, continutul de vitamina K este la fel de mare. 100 de grame de cimbru uscat ne ofera nu mai putin de 1715 μg de vitamina K, adica 2143% din necesarul zilnic. 4. Ceapa verde Excelenta in salate, ceapa verde este foarte sanatoasa. Pe langa faptul ca ne ofera vitaminele A si C, acid folic, calciu si fier, ea contine si vitamina K. 100 grame de ceapa verde contin nu mai putin de 207 μg de vitamina K, adica 259% din necesarul zilnic. 5. Varza de Bruxelles Sunt delicioase ca garnituri si sunt pline de vitamina K. 100 de grame de varza de Bruxelles ne ofera 194 μg de vitamina K, adica 242% din necesarul zilnic de care avem nevoie. 6. Chilli si curry Pudra de chilli este bogata in vitaminele E si C, dar si in vitamina K. 100 de grame de pudra de chilli ne ofera 106 μg de vitamina K, adica 132% din necesarul zilnic al unui adult. Pudra de curry pe care o gasim si la Matache ne ofera si ea 7% din necesarul zilnic. 7. Varza Fie ca o mancam gatita sau murata, ea ne ofera 76μg de vitamina K, adica 95% din necesarul zilnic. Varza mai este bogata in vitaminele A, C, calciu, magneziu, zinc, potasiu, seleniu, fosfor si fier. 8. Prune uscate Prunele sunt excelente pentru digestie si ca remediu pentru constipatie. Ce nu este atat de cunoscut este faptul ca prunele uscate contin vitamina K, cam 60 μg la 100 de grame, adica 129% din necesarul zilnic. Prunele uscate mai contin fibre, zinc si fier. 9. Castraveti murati Daca va plac muraturile, e bine de stiut ca nu le mancati de pomana, ele sunt pline de nutrienti. De exemplu, 100 de grame de castraveti murati contin 77 μg de vitamina K, adica 96% din necesarul zilnic de aceasta vitamina. Pentru o sanatate de fier, incercati sa ii consumati murati in otet si nu in sare. 10. Sparanghel 100 grame de sparanghel ne ofera 80 μg de vitamina K, adica 100% din necesarul zilnic. Sparanghelul mai contine vitaminele A si C, calciu, fier, vitamina E, niacina, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu s.a. Important de stiut despre vitamina K: – Vitamina K se dizolva in grasimi, e foarte sensibila la lumina, rezistenta la caldura si sensibila la oxidanti. – Ea poate fi usor distrusa si prin congelarea alimentelor inainte de a fi date in consum, precum si prin rancezirea grasimilor care intra in alcatuirea alimentelor respective. – Printre dusmanii vitaminei K fac parte si radiatiile si razele X, aerul poluat, aspirina si alte produse de sinteza (anticoagulante, cloramfenicol, cholestyramin, kanamicina, toate tipurile de penicilina, propantelina, biseptol, neoxazol, tetraciclina etc.).