Cancerul la san, prevenit prin dieta

Cancerul la san, prevenit prin dieta

 

Un renumit medic dietetician american Mary Flynn, dupa o perioada de cercetare, care s-a intins pe mai multi ani, a afirmat ca exista, cu certitudine, o legatura intre alimentatie si riscul apartitiei cancerului la san. Daily Mail a publicat detaliile de baza ale dietei anti-cancer de san, asa cum a fost pusa la punct de Mary Flynn.

 

Pe lista scurta a alimentelor recomandate femeilor, ca mijloc de lupta in prevenirea cancerului de san sunt: grasimile sanatoase, locul de frunte fiind ocupat de uleiul de masline, presat la rece, nuci, semintele de floarea soarelui, semintele de pin si migdalele. Urmeaza legumele, cele rosii si portocalii, in special, pentru catitatea mare de carotenoide, cerealele integrale, lactatele degresate, precum si branzeturile nefermentate. Dieta include si catitati mici de carne.

 

Partea minunata a acestei diete este ca respectata pentru o perioada lunga de timp, poate sa duca la diminuarea riscului aparitiei cancerului de san, dar te poate ajuta si sa slabesti in greutate. Conform schemei de nutritie stabilita de Mary Flynn, dieta nu aduce un aport de calorii mai mare de 1500 pe zi, ceea ce poate contribui la o pierdere sanatoasa in greutate. Acest detaliu este cu atat mai important cu cat grasimea in exces este unul dintre factorii risc principali in apartita cancerului la san.

 

Dieta impotriva cancerului la san nu este una restrictiva, ci destul de permisiva care recomanda mici, dar importante schimbari in alimentatia zilnica. De exemplu dieta nu exclude dulciurile, ba chiar din contra, medicul Mary Flynn sustine ca dulciurile nu sunt contraindicate. Trebuie doar sa inlocuiesti untul si margarina cu uleiul de masline, iar faina alba cu cea integrala.

 

Ce trebuie sa mananci in fiecare zi
Amidon si carbohidrati:
o felie de paine integrala, 25 grame de cereale integrale, 150 grame cartofi, orez brun sau paste integrale. Legume: in orice cantitatea, de orice fel, dar cel putin patru portii. Legumele trebuie fierte, coapte sau pregatite la abur. De preferat: broccoli, fasole, conopida, varza, dovlecei, mazare, spanac, fasole verde.

 

Grasimi: trei-patru linguri de ulei de masline, doua linguri de nuci crude sau doua linguri de seminte de floarea soarelui crude, o lingura de seminte de pin, o lingura unt de arahide sau un sfert de avocado. Fructe: cel putin trei fructe pe zi. Medicul Mary Flynn a stabilit ca fiind ideale urmatoarele cantitati minime, pe zi, combinate cate patru: un mar, un ciorchine mic de strugure, patru caise, o jumatate de banana, o mana de fructe rosii (cirese, zmeura, capsune), un kiwi, o nectarina, o portocala, o piersica, doua prune, trei prune uscate sau doua linguri cu stafide.

 

Lactate: 250 mililitri de lapte degresat sau 25 grame de branza tare, 100 grame branza de vaci proaspata casa sau 125 mililitri de iaurt. La toate acestea adauga si un ou. In ceea ce priveste carnea sunt recomandate 340 de grame de carne de pui sau fructe de mare, pe saptamana. Carnea rosie trebuie evitata, si nu trebuie sa depasesti 170 de grame de carne de porc, vita si miel, pe luna.

 

Meniul unei zile:
Mic dejun (aproximativ 400 de calorii): cereale, nuci, fructe si o portie de fructe adancime de culoare si o portie de lactate sau orice cantitate de legume. 

 

Pranz (500 – 600 de calorii): legume in orice cantitatea, o lingura de ulei de masline, fructe. Optional: branza, oua, nuci, carne.

 

Cina (calorii 500 – 600): legume, in orice cantitate, o lingura de ulei, fructe. Optional: branza, carne, in limita catitatilor recomandate.

 

Afla mai multe despre cancerul la san de aici si de aici.