Ce patesti de la indulcitori

Ce patesti de la indulcitori




De fiecare data cand vad domnisoarele care picura delicat micile pastile indulcitoare in espresso, fac ochii mari si ma intreb cum de pot sa bea lichidul ala amarui cu gust de plastic. Imi retin gandurile pentru mine si mai presar un praf de zahar in cana de ceai ce sta aburinda in fata mea. Eu stiu ca indulcitorii dau dureri de cap.


E drept, zaharul ingrasa. Corpul meu poate depune marturie prin simpla expunere, in acest sens. Cu toate astea prefer un mic colacel unei mari migrene. Si nu doar despre migrene vorbim la capitolul neplaceri produse de indulcitori. La fel ca sucurile light sau consumul excesiv de guma de mestecat (pana la un pachet pe zi), indulcitorii provoaca insomnii si dau dureri de ficat.

Sa scoatem Aspartamul la tabla, sa ne dea socoteala. E nelipsit din guma de mestecat si sucuri iar consumat in cantitati uriase, aduce cu sine migrene, atacuri de panica, ameteli si chiar dereglari ale sistemului nervos.

Gasesti aici o lista cu cei mai buni indulcitori.

Sa iasa in fata Zaharina! Din start are o bila alba, pentru ca aduce o bruma de dulce in viata diabeticilor. Au curs insa multe vorbe pe seama ei, potrivit carora ar favoriza aparitia cancerului. A iesit basma curata insa, dupa o campanie buna de PR bazata pe fapte reale.

Se spunea ca zaharina are niste efecte adverse bizare. Stau si ma intreb, de exemplu ce legatura are cu mancarimele. Si de ce declanseaza aparitia eczemelor si fotosensibilitatea, asa cum arata unele studii.

In ordinea de pe tricouri urmeaza acesulfamul de potasiu. Are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decat a zahărului ÅŸi este folosit pentru a mentine si a accentua dulceata produselor. Deseori pe etichete apare sub numele de scena acesulfam K, Ace-K sau Sunett. Are cu ce se lauda. Vine la pachet cu o suita de efecte secundare – greata, dureri de cap, depresie sau tulburari de vedere.

Si acestea sunt doar cele mai importante. Se incadreaza cu succes in topul indulcitorilor care si-au propus sa elimine specia umana “datorita” clorurei de metilen continuta, care poate cauza aparitia celulelor canceroase.

Invit in lumina rampei Sucraloza. Cunoscut, ironic as zice, drept Splenda, indulcitorul se gaseste adesea in bauturile racoritoare cu efecte groaznice. Consumul indelungat afecteaza ficatul si rinichii si slabeste sistemul imunitar.

In fine ultimul, dar nu si cel din urma este Neotamul, frate bun cu Aspartamul. Calitati de super indulcitor are acest Neotam care este pana la 13.000 de ori mai dulce decât zahărul. Pare-se ca nu prea are efecte secundare.

In alta ordine de idei, aveti grija cu ce va indulciti ceaiurile si cafeaua, mai bine le beti cum sunt decat sa le indulciti cu cele de mai sus. Mierea nu va e pe plac?