Cate calorii au indulcitorii

Cate calorii au indulcitorii

Zaharul este daunator sanatatii, motiv pentru care cei foarte rigurosi, dar care nu pot rezita tentatiei de a manca "ceva dulce", apeleaza la alti indulcitori. Am comparat mai multe tipuri de indulcitori, in ceea ce priveste numarul de calorii in aceeasi cantitate de indulcitor. Iata cate calorii au indulcitorii.

Vezi toata colectia noastra de dulciuri

Zaharul tos (cunoscut ca zahar rafinat, zahar alb). O cana are 720 calorii. Contine 50% glucoza si 50% fructoza. Nu are minerale si nu contine antioxidanti.

Nectar de agave. O cana are 960 calorii. Contine pana la 90% fructoza, raport maxim intre toti indulcitorii. O cana de zahar este inlocuita cu doua linguri de sirop de agave.

Mierea. O cana are 960 de calorii. Contine fructoza, glucoza, iar cantitatea de antioxidanti variaza in functie de tipul mierii. Mierea de hrisca are cea mai mare cantitate de antioxidanti, mierea de tei, cei mai putini. Mierea este la fel de dulce ca si zaharul.

Melasa. O cana contine circa 960 de calorii.Contine aproximativ 50% glucoza si 50%  fructoza. Melasa neagra are cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toti indulcitorii. Are aroma distincta, usor amaruie. O cana de zahar poate sa fie inlocuita de 1 si 1/3 cani de melasa.

Zaharul brun. O cana are 720 de calorii. Contine in parti egale fructoza si glucoza. Se face prin adaugarea de melasa in zaharul alb. Zaharul brun contine calciu si fier. Este mai putin dulce decat zaharul alb.

Melasa neagra are cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toti indulcitorii.

 

Siropul de artar. O cana are 800 de calorii. Contine  in parti egale glucoza si fructoza. Este ceva mai dulce decat zaharul.

Sirop de orez brun. O cana are 1200 de calorii. Este nerecomandat pentru ca are foarte multe calorii si contine catitati mari de metale grele si arsenic.

Sirop de porumb. O cana  are 960 de calorii. Este foarte bogat in fructoza si este mai putin dulce decat zaharul. Se considera ca una din cauzele obezitatii sta in consumul crescut de sirop de porumb.

Zaharul de nuca de cocos (sau zaharul de palmier). O cana are 720 de calorii. Este fabricat din apa de nuca de cocos. Are un indice glicemic mic si este un produs relativ nou pe piata indulcitorilor. Este la fel de dulce ca si zaharul si este foarte scump.

Siropul de trestie de zahar. O cana are circa 960 calorii. Contina cantitati egale de fructoza si glucoza. Are aroma naturala de caramel si este foarte bun pentru inducirea ceaiului si a cafelei. Este considerat un substitut pentru miere. Este ceva mai dulce decat zaharul. Lista a fost facuta pentru Yahoo de Brierley Wright, nutritonist la EatingWell.

Zaharul nu este cea mai buna alegere, iar indulcitorii care sunt alternative pentru zahar vin cu bune si cu rele.  Care e indulcitor tau preferat si de ce?