Prunele, aliatul tau in dieta

Prunele, aliatul tau in dieta

Prunele sunt originare din Asia si au fost cultivate prima data de egipteni. In Europa au fost aduse de romanii. Azi exista peste 2000 de soiuri de pruni, raspinditi in toata lumea, scrie WH Food.

Dulci, zemoase si pline de vitamine, prunele sunt vedete in aceasta perioada. Desi au destul de multe calorii, circa 200 in 100 de grame de fruct, prunele sunt bogate in zaharuri sanatoase. Au 80% apa, multe fibre (patru grame, la 100 de grame de fructe), minerale si vitaminele A, B, C si E. Prunele sunt renumite, pe buna dreptate, pentru efectul lor laxativ.

Prunele au si un puternic efect tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de vitamine din gama B, zece prune fiind suficiente pentru a acoperi toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi. Prunele merita toata lauda si pentru cantitatea mare de potasiu (320 de miligrame, la 100 de grame de fruct), si magneziu (25 de miligrame, la 100 de grame de fruct). Prunele sunt foarte bogate in antioxidanti, fiind pe locul opt, in top zece „cele mai bogate in antioxinati fructe din lume”, la care se adauga o serie de substante care contribuie eficient la stimularea absorbtiei intestinale a fierului.

Prunele – mod de utilizare
Evident cea mai buna cale este se le mananci cu pofta. Pe langa aceasta merita sa stii ca prunele isi pastreaza toate proprietatile chiar daca sunt congelate. Sunt ideale intr-o cura cu prune, pentru ca impusti doi iepuri dintr-un foc. Slabesti si iti detoxifici organismul. Cura de prune dureaza trei zile, timp in care poti manca doar… prune. Cat de multe se poate.

Prunele sunt de folos si in cosmetica. Mastile cu prune proaspete si bine coapte au efect astringente si sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Masca de fructe se tine pe fata 20 de minute, dupa care fata se spala cu apa rece.

Delicii cu prune

Cand spui prune te gandesti la galusti cu prune. Magiunul de prune cu nuca este senzational, dar prunele sunt si o garnitura perfecta pentru carnea de pui, Sunt senzationale in tarte, combinate cu aluaturi moi si pufoase.

Pentru ca nu au o aroma specifica, prunele se potrivesc de minune cu parfumul scotisoarei. Gemul de prune se pastreaza mai bine de un an daca deasupra presari, inainte de pui capacul, un varf de cutit de scortisoara. Pe langa faptul ca este un conservant natural, aroma scortisoarei patrunde in gemul de prune si il innobileaza

Afla mai multe despre prune de aici.