Jamie Oliver, retete in 30 de minute

Jamie Oliver, retete in 30 de minute

Am facut rost de una dintre combinatiile de retete din cartea „Masa in 30 de minute” a simpaticului Jamie Oliver. Cartea este o lectie de gastronomie care dovedeste ca se poate pregati o masa completa, cu trei feluri, in jumatate de ora.

Regulile sunt: organizare si ingredientele potrivite, alimentele de sezon, plus trucurile si sfaturile lui Jamie Oliver, pentru o maxima eficienta. Nu in ultimul rand este necesara o oarecare minima indemanare in ale gatitului.  

Ce gatim? Placinta cu branza si spanac, in foi subtiri, salata de rosii si salata de castraveti cu masline si inghetata de vanilie invelita in firmituri de alune, cafea si ciocolata. Toate ingredientele sunt pentru 4-5 portii. Am incercat fiecare reteta in parte (sunt delicioase!) si am adus putine si mici modificari, adaptand unele dintre ingrediente la specificul romanesc. Nu am reusit sa termin totul in 30 de minute, asa cum a reusit Jamie Oliver, dar mi-am chemat familia la masa in 40 de minute din momentul in care am intrat in bucatarie! A fost cea mai rapida masa cu trei feluri de mancare pe care am pregatit-o vreodata.

PASUL UNU (cinci minute):  pregatirea ingredientelor. Pentru placinta cu branza si spanac in foi subtiri: 100 de grame de seminte de pin (poti sa le inlocuiesti su seminte decojite de floarea soarelui sau seminte de bostan), cinci oua, 300 de grame de branza telemea putin sarata, 30 de grame de unt, o lamaie, un catel de usturoi, 400 de grame de spanac (proaspat sau congelat), cateva fire de leustean verde, un pachet de foi subtiri de placinta.

Pentru cele doua salate: cateva fire de busuioc proaspat, cateva frunze de menta, un catel de usturoi, cateva linguri de otet de vin, 300 de grame de rosii (de preferat cherry), un castravete mare, 20 de masline, o ceapa mica rosie, jumatate de lamaie, un ardei iute mic si rosu, sare si piper. Pentru servit, 10-12 felii de paine.

Pentru desert: o lingurita de boabe de cafea, 100 de grame de alune, 100 de grame de ciocolata de foarte buna calitate, neagra si amaruie, 300 de grame de inghetata de vanilie cremoasa, gata cumparata.

PASUL DOI (doua-trei minute): unge cu unt o tava rotunda, de adancime medie si o folie de hartie pentru copt. Rade coaja si stoarce sucul de lamaie, rade branza si pune intr-un robot de bucatarie boabele de cafea, alunele si ciocolata. Rastoarna amestecul si spala robotul. Toaca marunt toate verdeturile (mai putin busuiocul), si lasa-le la indemana. Pune untul la topit si adauga cateva linguri de ulei, un praf de sare si piper proaspat macinat. Aseaza una peste alta, circa sase-sapte foi de placita, pe hartia de copt si stropeste-le cu amestecul de unt si ulei, pe rand. Da drumul la cuptor si potriveste focul la nivel mediu.

PASUL TREI (opt minute): pune o lingura de ulei intr-o tigaie si caleste la foc iute, patru minute, spanacul impreuna cu catelul de usturoi tocat marunt. Cat se caleste spanacul, intr-un vas, amesteca semintele, branza rasa, lusteanul tocat, sare, piper si ouale batute putin. Adauga spanacul calit si amesteca. Transfera, cu tot cu hartia de copt stratul de foi de placinta, in tava. Rastoarna compozitia in gaoacea de foi si aseaza marginile peste compozitie, apoi da totul la cuptor pentru maxim 20 de minute. Primul fel de mancare este gata. 

 

Cu cinci minute ca placinta sa fie gata, pune feliile de paine in cuptor, impreuna cu placinta cu spanac.

 Citeste continuarea pe pagina urmatoare

 

[next]PASUL PATRU (cinci minute): rupe maslinele in doua si scoate samburele.

Amesteca doua linguri de otet cu trei linguri de apa.

Pune maslinele in acest amestec.

Jamie Oliver spune ca in acest fel se extrage surplusul de sare din masline.

Toaca marunt ceapa si adauga totul peste masline si sosul de otet. Amesteca.

Taie in bucati castravetele.

Pune peste castraveti ulei, piper si un praf de sare.

Toaca ardeiul iute marunt si adauga-l peste castraveti.

Adauga maslinele si ceapa dupa ce ai scurs si aruncat sosul de otet. Stropeste totul cu suc de lamaie.

Adauga menta tocata marunt. Da la rece. Gata!  

 

  

PASUL CINCI (trei minute): spala rosiile. Pune in blender o mana de frunze de busuioc, un catel de usturoi, doua linguri de ulei, o lingura de otet, sare si piper. Omogenizeaza. Rezulta un sos verde, pe care l-a inventat Jamie Oliver. Gusta si potriveste de sare, piper. Adauga, daca mai este necesar otet si/sau ulei. Taie rosiile in doua si aseaza-le cu partea taiata in sus, pe o farfurie intinsa. Presara un praf de sare si imprastie sosul din blender. Decoreaza cu cateva frunze de busuioc. Da la rece. Gata!  

  

Scoate placinta din cuptor si cheama familia la masa. Serveste placinta cu cele doua salate. Poti adauga o lingura de smantana pe fiecare bucata de placinta, direct in farfurie. Placinta este crocanta si foarte satioasa. Serveste la masa, impreuna cu salatele si placinta, feliile de paine calda.   

   

 PASUL SASE (trei minute): aseaza amestecul macinat de alune, cafea si ciocolata pe o farfurie. Cu o lingura inmuiata in apa formeaza bulgarii de inghetata pe care ii tavalesti prin amestecul crocant. Serveste bulgarii de inghetata imediat. 

Astept comentariile tale. O sa i le trimit si lui Jamie Oliver!

Sursa: Daily Mail