Jamie Oliver, retete in 30 de minute (II)

Jamie Oliver, retete in 30 de minute (II)

Jamie Oliver a dovedit ca este posibil ca, in doar 30 de minute, sa pregatesti acasa, o cina gustoasa, cu trei feluri de mancare, pentru toata familia. Dietetik ti-a prezentat o prima lectie de bucatarie rapida (aici), iar acum o lansam pe a doua.

Retetele de mai jos, instructiunile de preparare si, fundamental necesare, ordinea opratiilor sunt prezentate de Jamie Oliver  in cartea sa „Masa in 30 de minute”. Undeva in carte Jamie Oliver spune: "Daca  tot trebuie sa mancam de trei ori pe zi, zi de zi, pana murim, macar sa mancam lucruri bune!"

Regulile de baza, pentru a putea pregati o cina gustoasa, in doar 30 de minute sunt: organizare perfecta in bucatarie, ingredientele potrivite, de preferat alimente de sezon, plus toate trucurile si sfaturile lui Jamie Oliver, pentru o maxima eficienta.

Ce gatim? Pui in sos de mustar, cartofi frantuzesti, salata de spanac si un delicios desert cu cafea si inghetata. Toate ingredientele sunt pentru 4-5 portii. Asa cum am procedat si la prima serie de retete „gata in 30 de minute”, am verificat toate retetele. Concluzia mea: simple, foarte gustoase si destul de usor de facut. Secretul reusitei, in ceea ce priveste timpul alocat pragatirii acestor preparate, sta in respectarea pasilor si intercalarea operatiilor.

Nici de data aceasta nu am terminat in 30 de minute. La fel ca la prima experienta, am avut nevoie de 40 de minute pentru ca totul sa fie gata. Spalatul frunzelor de salata, pregatitul puiului si desertul mi-au luat mai mult timp decat a apreciat Jamie Oliver. In rest, totul a mers perfect, fara incidente si fara surprize.

PASUL UNU (cinci minute) – pregatirea ingredientelor.
Pentru puiul in sos de mustar: doi, trei piepti de pui, fara oase, dar cu piele, doua fire de praz, 3-4 catei de usturoi, o lingurita de rozmarin si/sau cimbru uscat, o lingurita-doua de faina, trei linguri de mustar de foarte buna calitate, dulce, un pahar de vin alb, doua linguri de smantana, ulei, sare, piper (si boabe si macinat).
Pentru cartofii frantuzesti: un kilogram de cartofi, frumosi, sanatosi, care sa mearga eventual cu tot cu coaja, o ceapa rosie mare, o lingurita de pudra de nucsoara, doi catei de usturoi, 200 de grame de smantana, cimbru uscat, o frunza de dafin, cateva linguri cu parmezan ras, sare, piper.
Pentru salata de spanac: o salata verde proaspata, circa 200-300 de grame de frunze proaspete de spanac, o legatura de marar si una de patrunjel, ulei, sare, piper, sucul de la o lamaie.
Pentru desert: o lingura cu ness, trei linguri de zahar pudra, 6-8 biscuiti din cereale, o cana de cirese sau visine congelate sau din compot, 500 de grame de inghetata de vanilie de buna calitate.
 

 

Pui cu sos de mustar

[next]PASUL DOI (sapte minute). Pune 1/2 de litru de apa la foc. Toaca ceapa rosie marunt, spala salata si verdeturile. Toaca marunt verdeturile. Spala si taie cartofii in felii groase. Aprinde cuptorul. Pune ulei intr-o tigaie pentru prajit si pune-o pe foc. Unge o tava, care merge la cuptor, cu ulei. Pune feliile de cartofi in tava. Caleste ceapa in ulei incins cateva minute.

Pune intr-un mojar usturoiul maruntit, nucsoara, sare si o lingura de ulei. Zdrobeste si amesteca. Pune amestecul cu usturoi peste cartofi. Adauga ceapa calita, smantana si frunza de dafin si amesteca. Adauga apa (200 de mililitri) clocotita, cat sa acopere cartofii. Acopera cu folie de aluminiu si da tava la cuptor. 

PASUL TREI (zece minute). Taie pieptul de pui in bucati mari. Unge bucatile cu putin ulei, presara rozmarin si/sau cimbru. Asezoneaza pieptul de pui cu sare si piper si pune-l la prajit, in ulei incins, cu pielea in jos. Prajieste puiul pe ambele parti, cate trei-patru minute. Scoate carnea de pui din tigaie si pune prazul, tocat felii si usturoiul maruntit.

Taie in bucati potrivite puiul. Adauga peste praz mustarul, smantana, amestecata cu o lingurita-doua de faina, si vinul. Cand incepe sa fiarba pune din nou puiul in tigaie. Acopera si lasa totul la foc mic pentru cinci minute. Gata!  

 

Cartofi frantuzesti si salata de spanac  

 PASUL PATRU (doua minute): scoate folia de aluminiu care acopera tava cu cartofii frantuzesti. Imprastie parmezan ras si intoarce-o in cuptor la foc iute, ca sa se rumeneasca, pentru alte trei-cinci minute. Gata!

[next]PASUL CINCI (trei minute): rupe frunzele de salata si spanac cu mana. Adauga sare, piper, suc de lamaie, ulei si verdeturile tocate marunt. Amesteca. Gata! 

PASUL SASE (trei minute): amesteca ness-ul, zaharul si jumatate de ceasca de apa clocotita si omogenizeaza putin cu o lingurita, pana se topeste zaharul. Zdrobeste biscuitii. Imparte firmiturile de biscuite in patru-cinci cupe. Adauga visine sau cirese. Pune cate o lingura-doua de sos de cafea in fiecare cupa.

Cheama familia la masa. Puiul este perfect facut, cartofii sunt rumeniti, iar salata crocanta. 

 

Inghetata, sos de cafea, visine si biscuiti crocanti 

 PASUL SAPTE (doua minute). Pune siropul de cafea pe foc. Imparte inghetata egal in cupe. Rade ciocolata egal peste inghetata apoi pune siropul fierbinte, dar nu mai mult de doua linguri in fiecare cupa. Serveste imediat! (Sursa: Daily Mail )