Supa de praz si cartofi

Supa de praz si cartofi

Supa de praz si cartofi este una din supele  specifice iernii. Consistenta, hranitoare, fara calorii inutile. Aroma vesela a cimbrului te inveseleste, iar fierbinteala supei iti pune sangele in miscare. Din ingrediente rezulta cinci-sase cani, iar o cana are doar 280-300 de calorii.

Ca sa o pregatesti ai nevoie de cateva ingrediente banale. Vreo doua fire zdravene de praz, o ceapa mare, doi cartofi, doua foi de dafin, doua lingurite de cimbru uscat, doua-trei linguri de ulei, sare, piper, o cana de lapte, o legatura de patrunjel proaspat. 

Pune intr-o oala ulei la incins. Adauga ceapa tocata marunt, apoi prazul, taiat rondele, cu tot cu frunze, daca sunt verzi si sanatoase. Pune un strop de sare si lasa legumele sa se caleasca impreuna cateva minute. Curata si taie cartofii, in bucati mici.

 

Adauga peste praz si ceapa, dupa ce s-au inmuiat bine si au devenit sticloase, un litru si jumatate de apa (daca vrei poti pune supa de legume, preparata din concentrat de legume). Cand incepe sa fiarba, adauga cartofii. Acopera si lasa sa clocoteasca incet 15 minute. Adauga frunzele de dafin, cimbru si piper. Cand legumele sunt fierte da deoparte si lasa sa se racoreasca cateva minute, pastrand oala acoperita. 

Scoate frunzele de dafin. Cu un blender vertical transforma legumele in piure. Adauga laptele si sare, daca mai este nevoie. Daca supa este prea groasa mai pune putina apa sau supa de legume.  Adauga patrunjelul tocat marunt. 

Pune supa de praz si cartofi din nou pe foc, cat sa se incinga bine, si imparte-o in cani. Decoreaza fiecare cana cu ramurele de cimbru. Bea si incalzeste-te!