Fructe si legume de sezon

Fructe si legume de sezon

Ce repede trece timpul! Parca ieri ne pregateam pentru petrecerea de Anul Nou, iar acum mai avem doar o luna pana vine primavara. Pana la venirea trufandalelor, nu strica o lista cu fructe si legume de sezon.

Unul din principiile vietii sanatoase spune ca a consuma, in primul rand, fructe si legume de sezon, este mereu cea mai buna solutie. Este bine pentru organism – care primeste in acest fel o paleta larga si varianta de nutrienti, este bine pentru mediu – pentru ca un consum crescut de fructe si legume de sezon, in detrimentul celor exotice, limiteaza emisiile de dioxid de carbon, pe care le implica transportul.

Lista cu fructe si legume de sezon, pentru luna februarie, este deschisa de mere. Nimic mai sanatos decat merele romanesti, parfumate si sanatoase. Merele nu au voie sa lipseasca din nicio dieta. Urmeaza portocalele – care si-au pierdut orice statut exotic si au devenit univesale, grapefruitul si pomelo. Pe lista mai incap bananele, la fel de univesale ca si portocalele.

In ceea priveste legumele, oferta este cu mult mai generoasa, decat pare la prima vedere. Morcovii, pastarnacul si telina sunt peste tot, proaspete si sanatoase, gata sa-ti asigure aportul de vitamine si minerale de care ai nevoie, scrie BBC Good Food.

Pe lista cu fructe si legume de sezon trebuie trecuta varza, varza de Bruxelles, conopida si neaparat prazul. Toate au putine calorii, sunt foarte bogate in vitamine, minerale si fibre si sustin sistemul imunitar. Foarte important este si faptul ca sunt extrem de versatile, toate din aceste legume putand fi preparate in mai multe moduri, de la supe si ciorbe de zarzavat, pana la supe creme, piureuri. Toate sunt delicioase la cuptor sau inabusite, gatite la abur ori calite in putin ulei. Adauga pe lista broccoli, andive si salata. Demna de luat in seama este si sfecla rosie, un adevarat miracol pentru sanate, dar si guliile – absolut delicioase in salate, cu suc de lamaie, putin ulei, mult piper si cimbru uscat.

O mentiune speciala trebuie facuta pentru ceapa, alba sau rosie. Proprietatile ei sunt o binefacere pentru sanate, astfel ca nu trebuie sa lipseasca din nicio mancare si de la nicio masa. 

In ciuda gerului, in piete ai sa ai surpriza sa gasesti ceapa verde, ridichi si verdeturi proaspete – patrunjel, marar, leustean. Sunt crescute in sera, nu au gustul sanatos si tare al legumelor coapte la soare, dar sunt o solutie excelenta. Neaparat trebuie trecute pe lista cu fructe si legume de sezon, mai ales pentru ca miros a primavara!