Un ghid pentru dimensiunea portiei de mancare este fundamental necesar, in conditiile in care cantitatea de mancare din fiecare farfurie a crescut de cinci ori din 1970 incoace. Tot de cinci ori a crescut si procentul celor care depasesc greutatea normala. Farfuriile si-au triplat diametrul, iar restaurantele fie ca sunt de lux sau de tip fast food servesc portii XXL. Si daca te uiti in dulapul tau din bucatarie ai sa vezi ca farfuriile de zi cu zi sunt de dimensiunea platourilor pe care le folosea bunica. In aceste conditii un ghid pentru dimensiunea portiei este echivalentul unei diete. O dieta care se poate numi „tine portiile sub control”. Excesul de alimente, la care contribuie si „platourile” din care mancam este cauza principala pentru bolile de inima, pentru afectiuni metabolice grave, cauza apartitiei cancerului si a altor suferinte care ne strica viata. Un ghid pentru dimensiunea portiei este un fel de colac de salvare. Un exemplu: o portie extra-large de cartofi prajiti are cu 600 de calorii mai mult decat 11 baby carrots si 11 lingurte de hummus! Care este deci, dimensiunea ideala pentru fiecare din alimentele care ne ajung in farfurie? Alimentele care contin in principal proteine, cum este carnea si pestele trebuie sa fie de dimensiunea unui pachet de carti. Pastele din faina si amidon, orezul, cartofii sau cereale trebuie sa fie de dimensiunea unei mingi de tenis. O portie sanatoasa de branza inseamna echivalentul a patru zaruri, iar o felie de paine trebuie sa fie de dimensiunea unui puck. In completare legumele si fructele trebuie sa umple jumatate din farfurie. Grasimile animale si uleiurile vegetale nu trebuie sa depaseasca o lingura sau volumul unui zar, in fiecare portie. O alta regula, care face casa buna cu ghidul pentru dimensiunea portiei de mancare, este sa eviti sau sa refuzi orice propunere servita extra-large cand este vorba de ceva comestibil, indiferent ca este vorba despre pahare si farfurii. Ghidul pentru dimensiunea portiei te indeamna sa lasi macar un sfert din mancare in farfurie daca ai in fata portii XXL. Ideea ca trebuia sa mananci tot din farfurie nu mai este de actualitate. Cu o singura exceptie: cand in farfurie sunt legume si fructe. Evident, legume fierte in abur sau la cuptor, „imbunatatite” cu suc de lamaie si un strop de ulei, te indeamna Yahoo lifestyle. Un truc util este sa reevaluezi capacitatea farfuriilor, a canilor si de ce nu, a vaselor in care gatesti. Excesele alimentare pe care le faceam constient sau inconstient fac din ghidul pentru dimensiunea portiei un util instrument de lucru si o garantie pentru o silueta frumoasa si o viata sanatoasa.