Sa tii portiile sub control este calea cea mai eficienta, prin care poti tine sub control kilogramele in plus. In consecinta ai nevoie de cateva strategii propuse de Yahoo care sa te ajute sa tii portiile de mancare sub control. Jos furculita – dupa fiecare imbucatura de mancare lasa furculita joc si aseaza-ti mainile in poala. Aminteste-ti ca masa de Craciun (din Ajun, din prima, a doua si a treia zi), sunt un moment de bucurie, de placere, de comunicare, nu o cursa in care scopul este sa termini primul …. ceea ce se afla in farfurie. Descopera – imagineaza-ti ca esti un critic de arta culinara si joaca-te. Analizeaza cu atentie ceea ce este in farfurie, identifica condimentele, ingredientele secrete. Degusta mancarea. Aceasta implica neaparat sa mesteci bine si incet. Atentia pe care o acorzi acetor detalii te obliga sa acorzi atentie cantitatilor! Foloseste cutitul – in primul rand taie in bucatele mici tot ceea ce ai in farfurie. Nu duce nimic in gura, pana ce inghititura anterioara nu a “plecat”. In plus bea apa, la fiecare trei-patru inghitituri de mancare. Si nu uita, furculita jos! Combinatii facute cu cap – ai grija cum combini alimentele. Nu manca paine, asociaza carnea cu salate de cruditati, renunta la piureuri si sosuri, alege supa in locul antreurilor grase, alge prajiturile cu fructe in locul celor care au creme, alege fructele in locul prajiturilor cu aluat. Bea apa, vin si sampanie, in locul bauturilor aloolice tari. Dimensiunea farfuriilor – in ultimii zece ani diametrul farfurilor folosite in casa, de fiecare dintre noi, sau in restaurante a crescut de la 22 de centimetri la 33 de centimetri. Rezultatul, portii duble! In plus, moda impune farfurii supradimensionate, ceea ce face ca o portie normala de mancare sa para foarte mica. Cea mai buna solutie este sa uiti de canonele modei si sa folosesti farfuriile delicate si mici din bufetul bunicii.