Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Se spune ca repetitia este mama invataturii. Asta facem si noi, repetam si iar repetam care sunt principalele reguli pentru alimentatia sanatoasa. Cea mai importanta regula esta aceea ca alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie o corvoada, ci o parte fireasca si placuta a stilului tau de viata. Este foarte important sa intelegi ca alimentatia sanatoasa este primul pas catre sanatate.

Dintre toate regulile alimentatiei sanatoase sase sunt cele despre care se poate spune ca sunt de baza. Respectarea acestora este, de cele mai multe ori, suficienta pentru a-ti mentine greutatea ideala si a avea, cu adevarat energie si chef de viata.

Mananca dimineata. Stiu ca diminetile sunt nebune, ca timpul nu este niciodata suficient si ca, de cele mai multe ori, nu gasesti cele zece minute necesare pentru a sta in liniste si a a-ti manca micul dejun. Si totusi. Masa de dimineata inseamna doar 10-15 minute, in programul de dimineata, cu beneficii imense pentru sanatatea ta. Daca sari peste micul dejun afla ca intri in categoria celor care au cu 30% mai multe sanse sa devina obezi. In plus iti cresti cu multe zeci de procente riscul de a face diabet si boli de inima. Cei care mananca dimineata sunt mai veseli, se concentreaza mai usor, sunt mai eficienti la serviciu si de cele mai multe ori castiga mai multi bani decat cei care nu mananca dimineata.

Monitorizeaza-ti cu atentie gustarile. Este foarte important ca alimentele consumate intre mese sa nu fie produse nesanatoase precum chipsuri si dulciuri, ci alimente cat mai sanatoase, cum ar fi fructe, iaurturi, branza, floricele facute acasa, nuci, seminte. O mica schimbare de atitudine care aduce beneficii uriase . 

Farfurii mici. In ultimele doua decenii, portiile au inceput sa fie din ce in ce mai mari. Este dovedit faptul ca in ultimii 20 de ani volumul portiilor aproape ca s-a dublat. Daca vrei o strategie buna pentru a nu te lasa pacalit, foloseste farfurii, boluri si cani mici. Daca alegi sa mananci in restaurant, iar portia este XXL, lasa in farfurie si cere mancarea ramasa la pachet. Alege varianta mica, in cazul in care ajungi intr-un fast-food, taie feliile de pizza in doua… E mai simplu decat pare!

Atentie la lichidele dulci. Multe persoane sunt atente la ceea ce mananca, insa nu au grija si de ceea ce beau, desi lichidele pot constitui o parte semnificativa din caloriile ingerate zilnic. In categoria lichidelor dulci intra toate bauturile acidulate, cafeaua indulcita, ceaiurile cu zahar si sucurile. Toate acestea trebuie contabilizate, cand vorbim despre caloriile zilnice. De notat este faptul ca bauturile cu zahar reprezinta 25% din totalul zilnic de calorii, valoare dubla fata de cea de acum 20 de ani.

Alege alimentele integrale. Este poate cea mai simpla regula a alimentatiei sanatoase, care nu impune niciun fel de restrictii. Alege paine din cereale integrale, cereale integrale la micul dejun, orez brun etc. Studiaza eticheta produselor pe care le cumperi. Daca vrei sa beneficiezi de aventajele alimentatiei sanatoase alege produsele care au cat mai putine ingrediente. Putine ingrediente inseamna automat si mai putini aditivi.

Mananca acasa. Daca respecti aceasta regula a alimentatiei sanatoase vei avea doar beneficii. A manca acasa inseamna timp castigat cu familia ta si mancare mult mai sanatoasa. Aceasta presupune sa pregatesti mancare in casa. Nu privi aceasta cerinta ca pe un canon. Este foarte placut sa gatesti, este relaxant si nu in ultimul rand foarte sanatos. Mancarea gatita in casa are in medie cu 25% mai putine calorii decat cea gata preparata, sustine Mens health.

Alimentatia sanatoasa este o conditie a vietii sanatoase si in ciuda tentatiilor poti manca sanatos si echilibrat cu foarte putin efort, un pic de atentie si un strop de vointa.