Alimentatia sanatoasa, sapte principii

Alimentatia sanatoasa, sapte principii

 Alimentatia sanatoasa este o suma de principii recomandate de organizatiile de sanatate publica, care au rolul de a-ti mentine starea de sanatate. In plus alimentata sanatoasa trebuie sa se adapteze usor rutinei zilnice, sa poata fi variata in functie de anotimp, dar si in functie de gusturi si preferinte. Nu in ultimul rand, principiile de baza ale alimentatiei sanatoase trebuie sa respecte si sa protejeze mediul inconjurator. 

In timp, comparativ cu anii 1960, cand aceste reguli au fost descrise pentru prima data, principiile alimentatiei santoase s-au schimbat. Azi, sapte principii fundamentale caracterizeaza alimentatia sanatoasa.  

1. Alege alimente naturale sau cat mai apropiate de starea naturala, din productii bio, cat de des se poate. Elimina sau redu la minimum alimentele procesate, indiferent de tipul acestora. Prin alimente procesate intelegand tot ceea ce a fost suspus unor procese industriale de prelucrare si rafinare. Este de preferat ca tot ceea ce mancam, sau macar cea mai mare parte, sa fie in stare proaspata, indiferent ca este vorba despre carne, lactate, fructe sau legume.  

2.  Mananca cerealele integrale si zahar din surse naturale, nerafinat, este indemnul celui de al doilea principiu al alimentatiei sanatoase. Calitatea si aportul de nutrieni, dar si beneficiile pe care le aduc organismului cerealele integrale comparativ cu cele rafinate este net superior. De exemplu orezul brun are un indice glicemic la jumatatea celui rafinat, decorticat, si este de doua ori mai bogat in vitamine si minerale. Cantitatea de fibre este aproape dubla in cerealele integrale comparatv cu cele rafinate. Exclude sau redu la minimum catitatea de zahar rafinat, care se poate inlocui cu miere, sirop de artar sau sirop de trestie de zahar.  

3. Fiecare masa trebuie sa contina carbohidrati, proteine si grasimi, in cantitati rezonabile. Data fiind structura de baza a alimentelelor, raportat la nevoile organismului, aportul de carbohidrati si grasimi este de regula satisfacut la toate mesele. In ceea ce priveste proteinele acestea sunt, de regula deficitare, mai ales la masa de dimineata. Proteinele sunt extrem de importante cel putin pentru doua motive: reprezinta baza structurii musculare si sunt cele care ofera o senzatie de satietate pe termen lung. Si proteinele vegetale si cele animale sunt la fel de utile si necesare. 

4. Fereste-te de grasimi, zaharuri si sare. Respectarea acestui principiu, de alimentatie sanatoasa, devine foarte usoara, daca elimini alimentele procesate, acesta fiind responsabile pentru cele mai multe din caloriile in exces, dar si pentru un aport exagerat de zahar, grasimi nesanatoase si sare.  

5. Un principiu de baza al alimentatiei sanatoase recomanda un numar de cinci-sase mese pe zi. Trei mese principale si doua trei gustari. Un astfel de plan alimentar mentine la nivel constant valoarea glicemiei din sange ceea ce te face sa mananci, in ansamblul unei zile, mai putin.  

6. Nu bea calorii! Indemnul se refera la sucurile carbogazoase, la cafeaua cu mult zahar si adausuri, la sucurile “naturale” preparate din prafuri. Cei care consuma astfel de bauturi hipercalorice adauga la dieta zilnica circa 400-500 de calorii inutile, conservanti si aditivi toxici si nesanatosi. Cea mai buna alternativa, pentru o alimentatie sanatoasa sunt apa plata, ceaiurile din plante neindulcite si sucurine cu adevarat naturale diluate cu apa.  

7. Miscare, in fiecare zi! Acestea este ultimul principiu fundamental al vietii santoase, care vine sa le completeze pe cele care definesc alimentatia sanatoasa. Si pana la urma, luate toate impreuna, nici nu este chiar atat de greu!