Amira Syoufi a adus York Test-ul in Romania

Amira Syoufi a adus York Test-ul in Romania

Amira Syoufi a adus York Test-ul in Romania si este o aparitie aparte. Mosteneste o combinatie de gene romanesti si siriene, conduce filiala romaneasca a unui business medical international si – desi nu este medic ca formatie profesionala  – ne poate povesti ore intregi despre ce se stie la ora actuala in lume privind intoleranta alimentara.


Cand ti-ai facut testul de intoleranta alimentara, rezultatele au fost aparte. Ai aflat ca ai intoleranta alimentara la gluten, la drojdia de bere, la aproape toate tipurile cunoscute de carne si la peste si fructe de mare. Amira, cum arata o zi obisnuita pentru tine din punct de vedere alimentar?

De cand am facut York Test-ul si am depistat care alimente imi sunt neprielnice sanatatii sau starii mele generale de bine, am inceput sa filtrez foarte mult, sunt atenta la alegerile mele alimentare, pentru ca le fac stiind ca de exemplu glutenul pe care il gasim in toate alimentele din cereale nu-mi face bine. Sau ca drojdia care se gaseste inclusiv in iaurt imi produce neplaceri.

Suna foarte serios si vreau sa ne povestesti rand pe rand despre intolerantele tale alimentare, dar spune-ne mai intai ce este York Test-ul?

York Test este unul dintre cele mai renumite teste de depistare a intolerantei alimentare la nivel mondial. El a fost creat acum 25 de ani de faimoasele Laboratoare York Test din Marea Britanie si bineinteles perfectionat continuu de-a lungul timpului. Datorita contributiei incredibile la avansarea studiilor medicale in domeniul intolerantei alimentare, York Test Laboratories a primit chiar si o distinctie importanta din partea Reginei Elisabeta a Angliei: „Premiul pentru cea mai inovativa si de succes companie”. Desi in Romania intoleranta alimentara este prea putin cunoscuta, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca jumatate din populatia mondiala sufera de aceasta afectiune, iar cifrele sunt in crestere.

Cum se manifesta exact intoleranta alimentara si e posibil sa avem asa ceva si sa nu stim?

Bineinteles ca exista enorm de multe cazuri de intoleranta alimentara nedepistata. Sa va pun putin pe ganduri. Daca avem simptome precum migrene, stari de oboseala de-a lungul zilei, balonare, probleme cu digestia si tranzitul, eruptii cutanate si chiar imposibilitatea de a slabi, atunci e posibil sa avem intoleranta alimentara. Spre deosebire de o alergie alimentara care are un efect negativ aproape instantaneu asupra organismului, intoleranta alimentara da nastere unor complicatii mai lente care nu ne afecteaza neaparat sanatatea, dar care ne impiedica sa ne simtim in forma.

Dar ce inseamna mai exact intoleranta alimentara?

Atunci cand consumam un aliment la care avem intoleranta alimentara, organismul are o reactie de respingere la proteinele continute de respectivul aliment si nu il digera corespunzator. Organismul duce o lupta cu alimentele respective, lupta care ne diminueaza starea de bine. Reactiile de respingere au loc intre momentul in care consumam alimentele si cel in care corpul nostru le asimileaza – interval in care are loc o  serie intreaga de procese de descompunere. De aceea, discutia despre alimentatia sanatoasa care are loc si in Romania trebuie sa dirijeze atentia si asupra acestui fapt si anume ca e posibil ca nu toate alimentele considerate sanatoase sa ne fie cu adevarat benefice. Ganditi-va doar la exemplul meu: cine ar crede ca iaurtul nu-mi face bine? Si totusi prin continutul de drojdie mie iaurtul imi cauzeaza probleme cu pielea.

[next]Tu ai o lista foarte lunga de intolerante alimentare. Ce simptome aveai tu cel mai des?

In afara de cele mentionate mai sus, ma simteam adesea balonata dupa ce mancam carne, si uneori aveam si dureri de cap. De cand urmez sfaturile nutritionale ale consilierilor nostri York Test, starea mea de sanatate este mult mai buna.

Ai exclus carnea definitiv?

Spre deosebire de alergiile alimentare, intoleranta alimentara este o afectiune care poate fi rezolvata cel putin partial. Mai ales ca intoleranta alimentara se poate manifesta de la 1, o afectiune destul de usoara, pana la 4, cifra care indica o afectiune mai grava. Cand e vorba de cifre mai mici, cum este si cazul meu, am intoleranta alimentara de gradul 1+, medicul nutritionist recomanda inlocuirea alimentelor care provoaca intoleranta alimentara pentru o perioada mai scurta de timp, fiind apoi urmata de o reintroducere graduala a alimentelor respective.

Daca ne facem York Test-ul primim si consultanta medicala?

Bineinteles. Compania pe care o conduc in Romania, Gaya Health Services, ofera nu doar un test medical, ci un intreg pachet de servicii sub numele de York Test. In primul rand, se face recoltarea catorva picaturi de sange printr-o procedura extrem de simpla si non-invaziva – o simpla intepatura in deget. Proba recoltata este analizata nu aici in Romania, ci este trimisa in conditii de maxima securitate medicala la laboratoarele din Marea Britanie care detin expertiza de analizare. La primirea rezultatelor, raportul semafor al alimentelor York Test, clientul este invitat la o discutie cu un medic nutritionist care, in baza raportului primit, ofera sfaturile nutritionale personalizate, recomandari despre cum gatim sanatos, cat si retete. Totodata, in functie de gradul de intoleranta alimentara, se recomanda inlocuirea alimentelor neprielnice pentru o perioada de timp.

Probabil ca cei mai multi cititori de-ai nostri se intreaba ce faci cu intoleranta la gluten.

Nu-i usor, dar nici imposibil… Trebuie sa recunosc ca  mie imi place painea. Din fericire si in Romania exista locuri de unde poti cumpara paine, biscuiti fara gluten sau paste integrale fara gluten, se gaseste o varietate destul de mare de produse, pe care de altfel le recomandam si clientilor nostri. Exista variante raw de prajituri care nu au gluten.  Solutii exista. In plus, eu avand intoleranta alimentara de gradul 1+, trebuie sa evit alimentele care contin gluten cam pentru 3 luni. Si inlocuiesc alimentele cu gluten, cu cele care nu contin gluten. De exemplu, in loc de paste, mananc orez si tot asa. Colegii mei, medicii nutritionisti York Test, imi ofera indrumarea necesara.

Carne nu, cereale nu, cum te asiguri ca mananci suficiente proteine?

Am primit de la medicul nutritionist o lista intreaga de alimente care inlocuiesc cu succes ceea ce am exclus. Si pot din fericire sa mananc fara probleme carne de miel, curcan, peste, crustacee, prepelita sau vanat. Asadar, York Test-ul este esential din doua motive: pentru ca testeaza intoleranta alimentara la peste 100 tipuri de alimente si pentru ca la primirea rezultatelor primesti o consiliere nutritioala 100% personalizata.
Speram ca impreuna cu Amira Syoufi sa fi reusit sa va informam cu privirea la un subiect foarte fierbinte in Europa de Vest si America de Nord. Daca aveti nevoie de informatii suplimentare sau vreti sa primiti raspunsuri legate de intoleranta alimentara, vizitati www.yorktest.ro.