Risotto cu lamaie

Risotto cu lamaie

Daca saptamana trecuta va pofteam la spaghete cu lamaie, de data aceasta va propun risotto cu lamaie. Este momentul cel mai bun pentru a face o pledoarie in favoarea mancarurilor care au lamaie (coaja, suc sau felii de lamaie). Aroma de lamaie se potriveste perfect in mancarurile de carne (puiul cu lamaie este cel mai bun exemplu), dar merge foarte bine si in sosurile cu rosii, sau pur si simplu in combinatie cu paste si orez.

   

Risotto cu lamaie este un fel de mancare in sine, dar si o delicata si aromata garnitura pentru peste la gratar sau la cuptor.

Ca sa faci, patru-sase portii de risotto cu lamaie ai nevoie de doua cani de orez (il recomand cu incredere pe cel brun), sase cani de supa (de pui sau de legume, preparata in casa, daca se poate; merge si apa simpla; poti face supa si folosind un cub de concentrat de pui sau legume), 100 de grame de unt, patru linguri cu ulei, o ceapa mare, un pahar de vin alb, patru-cinci linguri cu parmezan ras, o legatura de patrunjel, doua linguri cu suc de lamaie, o lingura cu razatura de coaja de lamaie.

Pune untul intr-un vas, pe foc la topit. Adauga uleiul. Cand amestecul s-a incins pune ceapa tocata marunt. Caleste ceapa cinci minute. Adauga orezul si continua sa tii totul pe foc, inca cateva minute amestecand. Stinge cu vin, apoi adauga o cana jumatate de supa. 

 

Lasa toul sa fiarba pana cand supa este complet absorbita, amestecand din cand in cand. Repeta operatia adaugand si restul de supa si lasa orezul sa mai fiarba 30-40 de minute, pana cand este bine facut. Da deoparte si cand este inca foarte fierbinte pune parmezanul ras, coaja si sucul de lamaie. Adauga parunjelul, potriveste de sare si piper si serveste.

Este absolut delicios, iar despre aroma imi este foarte greu sa vorbesc. O portie are circa 250 de calorii.