Dovleceii sunt o minunata leguma. In fapt sunt fructe (ca si rosiile), iar painea cu dovlecei este un superlativ la care dovleceii tineri, de vara, pun umarul din plin! Dar painea cu dovlecei este doar una din sutele de retete cu dovlecei. Pentru doua paini de dovlecei (coapte in tavi clasice de cozonac), ai nevoie de trei oua, 200 de grame de zahar pudra, trei dovlecei potriviti, 10 linguri cu ulei, esenta de vanilie, o lingurita cu varf cu scortisoara, o lingurita rasa cu nucsoara, o lingurita cu varf de praf de copt, un varf de cutit de sare si 400 de grame de faina. Incepe prin a incinge cuptorul. Unge cu putin ulei si tapeteaza cu hartie antiaderenta tavile. Amesteca bine toate ingredientele uscate intr-un vas (faina, mirodeniile pudra, praful de copt, sarea si zaharul). Curata si rade dovleceii prin razatoarea mare. Bate bine ouale, ca pentru omleta, adauga uleiul si dovleceii. Incorporeaza, in acest amestec, ingredientele uscate. Omogenizeaza bine si imparte compozitia in doua. In tot amestecul poti adauga, daca vrei, o mana de nuci tocate si vreo doua linguri cu chipsuri de ciocolata. Coace painea de dovlecei la foc moale, circa 60 de minute. Painea de dovlecei este excelenta la micul dejun, dar si la gustare. Merge simpla sau cu un gem de fructe, preparat in casa. Este un desert gustos si sanatos. Doua felii groase au circa 150 de calorii.