Iubesc dovlecei. Am toate motivele din lume sa fac asta. Sunt foarte gustosi, sunt sanatosi, si poti fi preparati in zeci de feluri, toate apetisante si gustoase. Asa ca le dedic acest week-end si va invit la retete cu dovlecei. Dovleceii sunt tolerati chiar si de cel mai delicat stomac. Asa se explica de ce este una dintre primele legume introduse in alimentatia bebelusilor. Sunt ideali in orice regim si un aliment ideal in curele de slabire pentru ca au foarte putine calorii. In 100 de grame de dovlecel preparat sunt mai putin de 50 de calorii, astfel ca ii poti manca pe saturate. Dovleceii au capacitatea de a taia senzatia de foame, sunt o excelenta sursa de vitamine A si C si sunt foarte bogati in potasiu, fapt care ii face utili in dietele de detoxifiere, potasiul fiind un mineralele care contribuie activ in eliminarea toxinelor. Un alt motiv pentru care merita toata atentia noastra este faptul ca doveleceii pot fi preparati in cele mai diferite moduri. Ai aici o minunata colectie de retete cu dovlecei. Pledez la randul meu in favoarea lor si spun, cu mana pe inima, ca sunt minunati in supe si ciorbe, evetual actite cu bors sau drese cu smantana si iaurt, sunt temelia celor mai delicate sufleuri si se combina foarte bine cu branza sarata, sub forma de budinci sau pur si simplu pusi la cuptor. Pot fi fierti si serviti cu ulei si suc de lamaie (nu uita sa adaugi o mana de marar proaaspat, tocat marunt), pot fi copti (dupa ce ai pus deasupra putin parmezan ras), rumeniti pe gratar sau consumati cruzi, dati prin razatoare cu ulei si suc de lamaie si „impachetati” intr-un sos subtire de iaurt sau smantana. Nu uitati de chiftelutele de dovlecei si nici de mancarica de dovlecei cu rosii, multa ceapa si multa verdeata, servita cu iaurt sau smantana. Se combina foarte bine cu toate felurile de carne, inclusiv cu cea de peste, merg alaturi de paste si orez, se potrivesc la gustari, dar si la felul principal, fie ca o garnitura, fie ca mancare in sine. Nu in ultimul rand sunt ingredientul secret pentru delicioase prajituri, integrandu-se perfect in aluaturi fine, impodobite cu creme cu branza si fructe. Nu stiu ce nu se poate face din dovlecei, dovada fiind zecile de retete cu dovlecei. Fiecare in parte este un deliciu, si o joaca in ceea ce priveste procesul tehnologic. Acesti weekend este al dovleceilor!