Budinca de praz

Budinca de praz

In ceea ce priveste retetele si combinatiile posibile, recunoasc – desi nu este vorba despre lipsa de modestie – ca sunt putine combinatii sau moduri de preparare care sa ma mai uimeasca, prin inventivitate sau inedit. Ei, aceasta reteta este o surpriza. Budinca de praz este o minunataie si in ceea ce priveste modul de preparare, si in ceea ce priveste gustul.

Reteta de budinca de praz este o lectie de bucatarie si o formula excelenta care dovedeste potentialul si gustul special al prazului (intre noi fie vorba, prazul este un aliat in dieta). Nu in ultimul rand dupa aceast model de reteta prazul poate fi inlocuit cu varza, conopida, broccoli, fasole verde, dar si cu sparanghel, de fiecare data rezultatul fiind cu totul si cu totul special.

Ca sa pregatesti budica de praz (patru-cinci portii), ai nevoie de patru fire de praz, sase felii de paine, 100 de grame de unt, sare si piper, o legatura de verdeata (cu praz merge foarte bine mararul, dar si cateva crengute de cimbru), trei oua, doua cani cu lapte, doua linguri de parmezan ras (sau altfel de branza uscata), sare, piper si o lingurita de nucsoara rasa.  

Incepe prin a taia feliile de paine in cubulete. Pune painea intr-o tava si da-le la cuptor pana ce se rumenesc usor si se uscuca foarte bine. Toaca prazul in bucatele, nu foarte mici. Caleste prazul in ulei incins, pana se inmoaie si se evapora excesul de apa. Adauga sare si piper. Continua sa calesti prazul, alte cinci minute la foc mai iute. Da focul mic si adauga, peste praz, untul. Acopera si lasa pe foc inca 10 minute.

Unge o tava cu putin ulei. Eu am ales o tava clasica pentru cozonac, dar poti folosi orice tava, mai adanca. Amestca prazul calit, cu bucatele de paine rumenite in cuptor. Adauga verdeata tocata si aseaza totul in tava. Bate ouale ca pentru omleta si adauga laptele. Omogenizeaza bine, pune putina sare si piper si nucsoara macinata. Rastoarna amestecul de lapte si oua peste praz, direct in tava pentru copt.  

Lasa tava zece minute si transfera-o la cuptor, bine incins in prealabil, dupa ce ai imprastiat deasupra branza rasa, pentru 45-55 de minute, pana ce prinde o culoare frumoasa. 

Budinca de praz se poate rasturna, dar numai dupa ce s-a racit bine.