Soia este un aliment complet si foarte hranitor, care merita si trebuie inclus in dieta. Dar, mai mult decat atat, datorita unor compusi speciali pe care ii constie, soia este un aliment ideal pentru femei. Ce face ca soia sa fie un aliment ideal pentru femei este continutul de fitroestrogen, in principal izoflavon care vine in sustinerea sistemului hormonal feminin, cu particularitatile lui. Soia este un aliment foarte hranitor, ideal in orice dieta, foarte sanatos in dietele vegetariene, pentru continutul mare de proteine, de foarte buna calitate si foarte usor asimilabile, dar si pentru nutrienti si substante sanatoase pe care le contine. Nu putem sa nu amintim nenumaratele variante in care poate fi preparata soia, de la tofu, la lapte de soia, dar si capacitatea reala a acestia de a inlocui, in dieta, carnea. In plus soia are putine calorii, ceea ce o face utila inclusiv in dietele pentru scaderea in greutate. Un pahar de lapte din soia are 50 de calorii, iar 100 de grame de crochete uscate din soia, doar 200 de calorii, dupa preparare. Soia are capacitatea de a scadea colesterolul rau si de a-l creste pe cel benefic, iar izoflanonii au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile. Efectele sunt cu atat mai intense in cazul femeilor, pentru ca structura fitonutrientilor din soia este perfect adaptata pe structura principalilor hormoni feminini. Aceasta particularitate face din soia, un aliment ideal pentru femei, consumul constant de preparate din soia fiind capabila sa previna osteoporoza. Substantele pe care le contine soia sunt asemanatoare cu estrogenii obtinuti sintetic, tamoxifen si ipriflavone, care au ca functie principala mentinerea densitatii osoase, in mod special in cazul femeilor. Soia este un aliment ideal pentru femei in jurul varstei de 50 de ani, pentru ca are capacitatea de reduce simptomele menopauzei. Circa 60 de grame de proteine din soia, consumate zilnic, previn bufeurile in cele mai multe dintre cazuri. Spre deosebire de pilulele cu fitoestrogen care se gasesc in farmacii, care nu sunt lipsite de efecte secundare, proteinele din soia nu au nici un fel de efecte secundare. Indiferent cum o consumi, aceasta iti va ajuta organismul. Dintr-o portie vei extrage intre 10 si 30 de grame de proteine si 20 – 60 d egrame de izoflavoni, scrie howstuffworks.co. Consumul constant de soia, atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor a dovedit ca are capacitatea de a diminua riscul aparitiei maladiilor canceroase. Toate aceste fac din soia un aliment ideal pentru femei, daca este consumat constant.