Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia santoasa este o conditie esentala a vietii santoase. Cea mai buna cale catre alimentatia sanatoasa se rezuma la doua reguli: ingrediente putine si retete simple!

Adopta stilul bunicilor de a alege ingredientele simple si retete vechi. Bunica nu trebuia sa aleaga dintre 25.000 de produse alimentare, care se afla intr-un supermarket!

Alimentatia sanatoasa nu inseamna alimente frumoase. Peste 25% din pretul unor alimente sta in aspectul lor, dar aspectul nu este decat in mica masura un semn care vorbeste despre calitate. De exemplu, ouale albe sunt mai ieftine decat cele rosii, pentru ca exista ideea ca sunt mai putin nutritive decat cele din urma. Fals. Si cele albe si cele rosii sunt la fel.

Rosiile mari sunt mai scumpe decat cele marunte. Dar cele din urma sunt mult mai gustoase si au mai putine chimicale. Si exemplele pot continua. Aspectul este esential, evident, dar alimentele trebuie evaluate si dupa alte criterii. 

Din motive diferite oamenii prefera produsele pe care scrie: „contine omega 3”, „cu adaus de vitamine”, „imbogatit cu fier”. Simpla lectura a etichetei o sa te lamureasca ca aceste suplimente sunt in cantitati infime, iar ca sa insemne ceva in cadul unei alimentatii santoase ar trebui sa consumi cantitati foarte mari din aceste produse, la pachet cu zaharul, sarea si caloriile pe care le contin. De cele mai multe ori ai infinit mai multe beneficii mancand un mar (in cazul aportului de vitamina C), sau o bucata de peste gras (daca vrei sa te asiguri de doza de omega 3) , ori o portie de broccoli sau legume verzi, daca vrei un supliment de fier.

Stiti ce facea bunica cu apa in care fierbea legume? O adauga in supa, o folosea ca sa framante painea sau sa faca un aluat sau o folosea la sosul pentru friptura. De ce? Pentru gust, in primul rand. Dar mai exista cateva beneficii care tin de alimentatia sanatoasa. Cele mai multe dintre vitamine se dizolva in apa. Vitamina C, acidul folic, dar si alte vitamine din grupul B. Un exemplu. Dupa fierbere broccoli pastreaza doar 45% din vitamina C. Fiert in aburi acesta raman cu 83% din vitamine. Concluzia: refoloseste apa in care ai fiert legumele sau alege sa pregatesti vegetalele la aburi.

Alimentatia sanatoasa impune un aport suficinet de fier.  Fierul este vital pentru o viata sanatoasa, fiind esential pentru oxigenarea celulara. Surse importante de fier sunt vegetalele verzi, dar acestea aduc cantitati mici de fier, doar 2-3% din fier fiind asimilat. Cele mai bune surse de fier raman alimentele de origine animala. Ficatul de pui, stridiile, carnea de vita sunt cele mai bune alegeri, continand intre 13 si 3 miligrame de fier, in 100 de grame de carne. Solutia pentru cresterea absorbtiei de fier este asocierea produselor bogate in fier cu cele bogate in vitamina C.

Excesul de sare este unul din marile deservicii pe care il facem vietii sanatoase. O regula de baza in alimentatia sanatoasa recomanda sa folosesti sare granulata (grunjoasa), in locul celei extrafine. In felul acesta consumi cu circa 20% mai putina sare. Ideea ca sarea de mare contine mai putin sodiu, comparativ cu cea extrasa din saline este falsa. Toata sarea contine acelasi procent de sodiu, reducerea aportului fiind posibila doar daca consumi mai putina sare, scrie Cooking light.

Alimentatia sanatoasa este o arta, iar regulile de baza le invatam si le descoperim impreuna!