Daca aveai vreo dilema, afla ca totul poate fi copt. Dar depinde cum o faci! Pana si smochinele! Reteta de smochine coapte este o poezie. Iata cum le faci: ai nevoie de vreo 30 de smochine, nu foarte coapte, dar sanatoase. Taie smochinele in doua si aseaza-le intr-o tava, pe o foaie pentru copt. Prepara un sirop din 200 de grame de zahar si 60 de mililitri de apa. Lasa-l sa fiarba cateva minute, sa se lege putin. Pune in sirop coaja rasa de la o lamaie si sucul de la jumatate de lamaie. Presara peste smochine vreo doua lingurite de cimbru uscat si macinat. Presara si piper negru, proaspat macinat (da, da, piper – acesta nu este un condiment doar pentru fripturi si salate, ci si pentru dulciuri!), dar nu foarte mult. Stropeste smochinele cu sirop si amesteca bine totul pentru ca fructele sa se imbrace cu sirop. Aseaza-le in tava cu partea taiata in sus. Coace smochinele, in cuptorul incins, pentru 20-30 de minute. Serveste smochinele coapte dupa ce s-au racorit bine cu o lingurita de smantana alaturi. Se spune ca smochinele erau preferatele zeilor. Cu siguranta zeii nu au gustat smochine coapte!