Smochinele

Smochinele

Originare din Egiptul antic, smochinele au ajuns apoi in Europa prin Grecia si de-abia in secolul 18 in Statele Unite. Astazi, statul american California este cel mai mare producator mondial, fiind urmat de Turcia, Grecia, Portugalia, Iran. Fiindca marea majoritate a smochinelor se comercializeaza gata uscate, au marele avantaj de a fi disponibile in magazine tot timpul anului. Deoarece impiedica asimilarea grasimilor, smochinele pot fi folosite cu succes in regimurile de slabit, odata ce sunt dati la o parte carbohidratii.

PROPRIETATILE DE BAZA

Fibrele, potasiul, calciul, magneziul si manganul sunt cei mai importanti nutrienti dintr-o smochina. Potasiul din acest fruct tine sub control tensiunea , fibrele controleaza nivelul greutatii corporale. Si calciul din smochine este important, asigurand densitatea necesara unui sistem osos sanatos. Continutul de flavonoizi si de polifenoli este semnificativ intr-o smochina, ca si cel de glucide (unul ridicat, de 12 grame la 100 de grame de smochine).

Consumul regulat de smochine poate preveni aparitia cancerului de san la femei, in special dupa menopauza. Un studiu american a aratat ca un consum regulat compus din cereale si fibre, categorie in care apare inclusa si smochina, poate micsora cu pana la 50% riscul aparitiei cancerului de san.

Foarte importante sunt considerate a fi si frunzele smochinelor. Consumul acestora (prezent in unele culture asiatice) scad trigliceridele din organism, tempereaza cresterea celulelor canceroase si au efect antidiabetic.

Gratie vitaminelor A, B si C, smochinele stimuleaza procesul de imunitate si previn aparitia virozelor respiratorii. Fac parte cu succes din categoria fructelor care ajuta la mentinerea unei vederi intacte, inclusive pe timp de noapte. Este bine de stiut ca smochinele au si un caracter laxativ, asa ca persoanele care au probleme digestive isi vor gasi un prieten in acestea. Pentru ca sunt energizante, smochinele sunt incluse constant in alimentatia profesionala a sportivilor.

Fiindca au un nivel al apei foarte scazut (aproape cel mai scazut din tot spectrul fructelor), este indicat sa se consume concomitent cu ele si apa, nu mai mult insa de un pahar.

Ca nivel de zaharuri, in starea proaspata continutul acestora este de aproximativ 15%, insa atunci cand sunt uscate procentul ajunge chiar si la 50%.

Atentionare: smochinele uscate pe scara larga, industrial, pot fi tratate cu dioxid de sulf, pentru grabirea procesului si conservare propice, sau cu sulfiti, pentru ca ele sa tina cat mai mult. Se estimeaza pe plan mondial ca un om dintr-o suta este alergic la sulfiti, asa ca daca va stiti sensibili la asa ceva, e bine sa cercetati atent ambalajul cutiilor de smochine prezente pe piata romaneasca.

Deasemenea, cam 5% din persoanele care sufera de astm au problem atunci cand consuma alimente care au fost tratate cu sulfiti. Si persoanele care sufera cu vezica biliara trebuie sa evite consumul ridicat de smochine, fiindca acestea contin oxalate, substante care se pot cristaliza in organismul uman.

Continut caloric: 75 la 100 de grame proaspete (atentie – i se tripleaza caloriile daca este uscata).

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Inainte de orice folosire a lor, spalati smochinele sub un jet puternic de apa rece, iar apoi rupeti codita de deasupra. Cel mai comun mod de consum este direct. Alte moduri de intrebuintare: taiate marunt si puse in bolul de cereale si de lapte de la micul dejun sau puse in iaurt, folosite in salate, alaturi de parmezan (Parmiggiano Reggiano) ras.

O delicatesa servita in marile restaurante ale lumii are la baza smochinele. Acestea sunt umplute cu branza fina de capra si servite apoi ca gustari. Marile tari producatoare de smochine obisnuiesc chiar sa faca vin din aceste fructe.

Incearca smochinele coapte

Din smochine se mai obtin sau delicioase gemuri si dulceturi. In fine, smochinele uscate ambalate sunt un excelent snack intre mese sau pentru calatoriile lungi. Totul e sa nu se exagereze cu consumul acestora.

Pont: Daca vreti ca smochinele sa fie mai zemoase,tineti-le cateva minute intr-un bol cu apa sau cu suc natural de fructe.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI SMOCHINELE

Smochinele fac parte din categoria celor mai perisabile fructe, asa ca daca vi se face pofta de ele si aveti de unde sa le cumparati proaspete, achizitionati-le cu maximum o zi inainte de consumul lor. La frigider mai pot fi tinute aproximativ doua zile in conditii optime, insa invelite intr-un servetel sau prosop de hartie.

Smochinele coapte trebuie sa aiba o culoare inchisa, sa miroasa dulceag si nu acrisor si sa fie usor moi la pipait. Daca le achizitionati uscate sau ambalate, ar fi bine sa puteti sa le mirositi inainte iar senzatia olfactiva trebuie sa fie de proaspat, nu de uscat sau de invechit.

Daca ati cumparat smochine care inca nu sunt coapte, trebuie sa le tineti la temperatura camerei. Smochinele gata uscate, majoritare pe piata romaneasca, pot fi depozitate aproximativ 3-4 luni, insa intr-un loc racoros si intunecat, sau la frigider.

INEDIT DESPRE SMOCHINE

– Exista cinci mari tipuri de smochine comercializate pe plan mondial: Black Mission, Kadota, Calimyrna, Brown Turkey, Adriatic (acest ultim tip este cel mai folosit pentru producerea batoanelor de smochine care pot fi consumate ca snackuri);

– Daca ajungeti in concediu in Turcia sau in Grecia, destinatii populare pentru turistii romani, cereti-le fara rusine angajatilor restaurantelor in care luati masa smochine proaspete, tocmai pentru a gusta aceste inedite fructe in starea lor naturala;

Trebuie sa faci dulceata de smochine

– Stiati ca doar 40 de grame (cam doua smochine adica) din acest fruct produc o crestere semnificativa in capacitatea antioxidanta a plasmei sangelui?

– Smochina mai este denumita si "fruct fals", fiindca, biologic, ea nu este un fruct pur ci doar floarea copacului in care creste, Ficus carica;

– Stiati ca in "Geneza" Bibliei, ca si in celebra ilustrare grafica, Adam si Eva sunt acoperiti cu frunze de smochin, si nu de mar?