Este momentul pentru cateva schimbari la tine in bucatarie. Vin alimentele lunii mai. Luna mai este luna in care primavara se amesteca cu vara. Mai aduce abundenta, prospetime si zeci de combinatii noi si proaspete pe care le poti face pentru cei dragi. Ce aduce nou luna mai? Care sunt alimentele lunii mai? Iata: Cap de lista sparanghelul. Nu-l prea folosim pentru ca nu este printre legumele ieftine. Dar aici nu conteaza cantitatea ci calitatea, iar sparanghelul lunii mai este proaspat, aromat si suculent. Fiind in sezon este ceva mai accesibil. Sparanghelul este considerat un fel de vedeta printre legume, asa ca nu trebuie decat sa-l calesti in unt sau sa-l asezi pe gratar cu putin ulei si suc de lamaie si sa-l savurezi. Sparanghelul este mai mult decat nutritiv. Este o sursa foarte buna de vitamina A si C, are potasiu din belsug, fier si calciu. Despre luna mai se spune ca este luna florilor. Asa ca pe lista cu alimente ale lunii mai trecem cu bucurie florile de soc. Aroma fina si delicata a florilor de soc anunta socata facuta in casa cu miere si lamaie, cu un bob de drojdie ca sa ciupeasca la limba, dar si prajiturile cu soc (promit cateva retete, curand) si, mai presus de toate, bucuria de a culege cu mana ta cateva gramajoare de soc pe care sa le usuci in balcon si sa le pui bine, la racoare, in camara, ca leac pentru racelile din iarna viitoare. Printre alimentele lunii mai la loc de cinste se afla mazarea. Nimic nu se compara cu mazarea proaspata pe care ai muncit sa o scoti din teaca. Dulceata boabelor verzi este fara egal. Nu lasa sa treaca luna mai fara sa faci o supa de teci de mazare, fara o mancare de mazare scazuta cu mult marar si putina telina sau fara un sote de mazare mancat pe indelete cu friganele alaturi. Luna mai este luna in care o sa gasim primi dovlecei. Eu fac parte din grupul (vreau sa cred larg), al celor care iubesc dovleceii. Stiu zeci de retete in care dovleceii sunt cap de lista. Nu uita dovleceii in floare care pot fi copti usor la cuptor cu putin ulei si mancati cu sos de usturoi sau cu sos de marar. Daca nu ai facut pana acum, incearca dovleceii cruzi facut salata sau o prajitura cu dovlecei. Te vei indragosti de aceste delicate si gustoase legume, care intra in scena in mai si vor ramane pana tarziu in septembrie. Spre finele lui mai, o sa avem si primele fructe adevarate: capsuni, caise si nectarine. Ne este atat de dor de fructele crescute romaneste, parfumate si… imperfecte. Pe lista alimentelor lunii mai mai trebuie trecute si fructele de agris. Fie ca sunt verzi, fie galbui, fie rosii agrisele sunt un rasfat pe care l-am uitat, dar de care trebuie sa-ti aduci aminte exact in aceasta perioada. Sunt fructe sanatoase, dulci-acrisoare, bogate in vitamine din grupul B, A si C, pline de saruri minerale, sodiu, fosfor, potasiu si calciu. Excelente pentru proprietaile laxative si diuretice, agrisele sunt adevarate pilule de vitamina C concentrata si usor asimilabila. Agrise verzi Aceasta a fost lista scurta a alimentelor lunii mai. Indemnul meu este sa mergi in piata si sa te bucuri de placerea de a alege, de a mirosi si de a cumpara cele mai bune fructe si legume. Fa-ti timp si schimba o vorba cu cei care vand bunatati. Daca ai un dram de abilitate si putina rabdare ii vei descoperi pe cei care vand bunatatile pe care le-au crescut cu mainile lor, cu munca lor, in curtea din spatele casei. Sa-ti dau un pont: uita-te la mainile lor!