Mituri despre alimente

Mituri despre alimente

Miturile fac parte din viata noastra, dar miturile despre alimente sunt cele mai populare. Asa ca este util sa mai demontam cateva dintre ideile preconcepute, ca sa ne facem viata mai usoara.

  

Legumele congetale sunt mai mai putin sanatoase decat cele proaspete. Aceast mit este adevarat doar ai norocul sa mananci legume din propria ta gradina. In caz contrar afla ca legumele congelate sunt cu mult mai sanatoase decat cele proaspete. Transportul, depozitarea, expunerea in magazine si pe tarabe a legumelor proaspete faca ca o parte din nutrienti – vitamine mai ales, sa se piarda. Legumele congelate sunt recoltate si inghetate la temperaturi foarte scazute in cel mult o ora-doua de la recoltare.

Salata fara grasime este cea mai buna alegere. Gresit! Salatele sunt o sursa importanta de licopen si luteina, dar aceste doua substante, antioxidanti foarte santoasi si valorosi pentru sanatate nu pot fi bine asimilati in absenta unei cantitati minime de grasimi. Asa ca putin ulei de masline in salata este nu doar bun pentru gust, ci si pentru sanatate. Surse bune de grasimi in salate sunt si nucile, avocado, branza degresata si diferite tipuri de seminte.

Carnea de porc nu este santoasa. O portie de muschi de porc are circa 140-150 de calorii, adica la fel de multe cate se gasesc intr-o bucata de piept de pui cu piele. In plus are infinit mai putini hormoni decat exista in carnea de pui. Interesant, nu?

Pestele contine mult sodiu. Fals! In pestele din conserve, in cel afumat si, evident in pestele sarat se gaseste mai mult sodiu, dar in pestele proaspat, de apa dulce sau de ocean, cantitatea de sodiu este in limite mai mult decat normale. In 100 de grame de cod sunt 66 de miligrame de sodiu, de exemplu.   

Afla mai multe mituri despre alimente

Trebuie sa bei opt pahare de apa. Da este fundamental sa bei apa si sa te pastrezi bine hidratata, dar apa exista si in supa, si in fructe, si in ceai si cafea.

Alimentele care contin vitamine si nutrienti adaugati sunt mai sanatoase. Adevarul este undeva la mijloc. Laptele cu adaus de vitamina D este o alegere foarte buna, dar margarina cu omega 3, nu! Cerealele cu vitamine sunt o pacaleala, cantitatile de vitamina in plus sunt neimportante, dar zaharul din aceste cereale, da. Solutia este sa citesti etichetele si sa inveti sa apreciezi corect valorile procentuale de nutrienti adaugati, raportanti la 100 de grame de produs si la dozele zilnice necesare de vitamine si nutrienti din aceste alimente, scrie  Yahoo Shine.

Nu stiu daca pe tine te-au convins aceste detalii legate de miturile despre alimente. Pe mine, da!