Quiche este o placinta, care nu este doar o placinta. Este mancare traditionala in nord-estul Frantei. Quiche este o gaoace dealuat umplut cu oua, smantana, arome si alte ingrediente, in zeci de posibiliati. Reteta de baza vine de undeva din Lorena franceza. Cea mai simpla reteta este o placinta cu o singura foaie umpluta cu oua si smantana careia, in zilele de sarbatoare i se adauga sunca afumata. Blatul initial era din aluat de paine, iar cu timpul s-a transformat intr-un aluat cu unt. Pentru ca este o reteta unde predomina ingredientele vegetariene, quiche a fost considerat mai mult o mancare "feminina". Se poate spune ca aceasta reteta este "de baza" si ca plecand de la aceasta numarul combinatiilor posibile este o chestiune care de gustul si imaginatia fiecaruia. Ingredientele sunt pentru 6-8 persoane. Ai nevoie de 250 de grame de faina, opt oua, un varf de cutit de sare, 100 de grame de unt din frigider, 1-2 linguri apa rece, de la gheata, 150 de grame de sunca afumata, 100 de grame de cascaval sau telemea, 250 de grame de smantana, piper, verdeata si nucsoara. Cerne faina intr-un castron si adauga un ou intreg si sare. Amesteca cu o fruculita. Adauga untul taiat bucati si framanta cu degetele, adaugand si apa, putin cate putin, pana iti iese un aluat sfaramicios. Aduna aluatul ca o minge, inveleste-l in folie de plastic ca sa nu se usuce si lasa-l, 30 de minute, la frigider. Taie cascavalul in cubulete mici. Taie si sunca. Pregateste tava o forma rotunda si adanca de cel putin trei centimetri. Unge tava cu unt si tapeteaz-o cu faina. Intinde in tava aluatul – direct cu degetele si podul palmei sau fa o foaie cu sucitorul. Ridica bine pe peretii tavii aluat. Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita. Pune peste aluat bucatele de cascaval si sunca. Bate sapte oua intregi, ca pentru omleta. Adauga smantana si mai bate putin. Pune piper, nucsoara si verdeata taiata. Toarna totul in tava si se coace quiche-ul in cuptorul incins circa 40 de minute, la foc potrivit. Este foarte buna calda, cu salata verde, dar este la fel de gustoasa si rece, fiind foarte buna pentru pachetelul de la serviciu.