Totul despre pepene

Totul despre pepene

Pepenele este fructul ideal al verii. Contine putine calorii, este sarac in grasimi, este delicos si o excelenta sursa de apa naturala. Pentru toate acestea vorbim despre pepene si despre beneficiile pe care le aduce sanatatii.

O portie de pepene, adica vreo doua felii sanatoase contin doar 46 de calorii, care vin insotite de 12,5 miligrame de vitamina C, 876 unitati de vitamina A si 172 miligrame de potasiu, doar 11 grame de carbohidrati, dintre care noua grame sunt zahar natural. Pepenele contine si 0,37 miligrame de fier si 11 miligrame de  calciu. Antioxidantii naturali, in special vitamina A si C, neutralizeaza radicalii liberi, si previn procesele de imbatranire mai ales la nivelul celulelor pielii.

Cum sa alegi pepenii gustosi

Un sfat: daca esti la mare si stai la soare, mananca in fiecare zi doua felii mari de pepene rosi si cel putin trei felii de pepene galben. Combinate cele doua fructe functioneaza ca o bariera impotriva agresiunii razelor soarelui la nivelul pielii si sustin procesul natural de formale al pigmentului din piele. 

Cand spui totul despre pepene trebuie sa spui si niacina, tiamina, riboflavina, adica vitaminele din grupul B la care se adauga si acid folic. Licopenul, unul dintre cei mai activi si mai utili antioxidanti este prezent in pepene, in catitate mare. In doua felii de pepene se afla de doua ori doza minima necesara de licopen, adica echivalentul din trei rosii. Licopenul inseamna o bariera naturala impotriva formarii celulelor canceroase. Concret, o felie de pepene are in jur de 6.800 micrograme de licopen.

Pepenele inseamna, in proportie de 92% apa naturala, ceea ce inseamna ca ii face foarte bine pielii, musculaturii, articulatiilor si sustine tranzitul intestinal. Combinatia de apa si potasiu din pepene este un excelent detoxifiant natural, sustinand activitatea renala.

Pepenele rosu este compatibil cu dietele restrictive in cazul diabetului de tip II, regleaza tensiunea arteriala, iar o cura de pepene de cel putin trei saptamani are ca efect regenerarea celulelor nervoase.

Samburii de pepene

Trebuie sa vorbim in mod special despre samburii de pepene rosu, pe care iti recomandam sa-i mananci fara reticente. Sunt foarte bogati in proteine, contin aminoacizi esentiali: triptofan si lisina, dar si acid glutamic, necesar proceselor de regenerare celulara. Samburii contin vitamine din grupul B, minerale pretioase, mai ales magneziu, fier si fosfor, precum si cantitati importante de zinc. samburii de pepene sunt si o sursa sanatoasa de grasimi, de notat fiind omega 6, scrie livestrong.com.

Pepenele poate sa fie consumat ca atare sau pus in salate de fructe ori chiar alaturi de carnea de pui. Si in sosuri poate fi adaugat, in loc de rosiile dulci. Cura de pepene este o bucurie si un imens beneficiu adus sanatatii.