Iahnia de dovlecei cu masline este, in mod traditional o mancare de primavara, dar cata vreme se gasesc dovlecei in piata (si se gasesc), merita facuta si apoi, repetata si iar repetata. Reteta de iahnie de dovlecei este o parfecta mancare vegetariana, gustoasa, sanatoasa si foarte simplu de facut. Ai nevoie, pentru vreo patru portii mari – pentru ca numarul caloriilor nu este o problema, de cinci dovlecei potriviti, doua cepe mari, doua linguri de bulion de rosii sau vreo doua rosii mari, doua linguri de ulei, sare, trei catei de usturoi, doua legaturi de marar (este unul din secrete), o legatura de patrunjel, un pahar de vin alb, 100 de grame de masline negre, fara samburi, si o lingurita de cimbru uscat. Curata dovleceii taie-i in felii. Eu ii las cu tot cu coaja. Toaca ceapa si pune-o la calit in ulei. Pune sare (putina), cimbrul uscat si usturoiul tocat marunt. Lasa ceapa pe foc iute cateva minute, cat sa prinda gust. Pune un pahar mic de apa si adauga dovleceii. Acopera si lasa totul impreuna 10 minute la foc moale, dupa ce incepe sa fiarba. Toaca verdeturile. Pune bulionul desfacut cu o lingura, doua de apa sau rosiile tocate marunt. Acopera si lasa sa clocoteasca din nou alte cinci minute. Cele mai bune mancaruri cu dovlecei Pune verdeturile, masline negre, vinul si piper mult, apoi da totul la cuptor, la foc iute, pentru 20 de minute, sa scada bine. Mancaria este buna si calda si rece. Daca vrei o poti manca cu iaurt sau smantana.