Cele mai frecvente greseli de nutritie

Cele mai frecvente greseli de nutritie

Preocuparea pentru o nutritie sanatoasa este generala. Si este foarte bina ca este asa, pentru ca esti ceea ce mananci. Pe de alta parte, in ciuda faptului ca ne dorim sa mancam sanatos iata care sunt cele mai frecvente greseli de nutritie. Toate acestea iti submineaza eforturile de a manca sanatos, iti aduc kilograme in plus si iti afecteaza starea de sanatate.

Prea mult sodiu, adica prea multa sare. Doza recomandata de sodiu este de 2300 miligrame. Daca ai trecut de linia celor 50 de ani, daca ai hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli cronice ale ficatului si boli de rinichi aportul de sodiu nu trebuie sa treaca de 1500 miligrame pe zi. Din pacate consumam zilnic circa 3300 miligrame ceea ce este mult prea mult.

Solutia este sa alegi in principal alimente proaspete, sa gatesti in casa si sa nu mai adaugi sare in mancarea gata preparata. Citeste etichetele si fa putina aritmetica. Cele mai multe din alimentele gata preparate contin mult prea mult sodiu. Nu uita ca si apa minerala pe care o bei contine sodiu!

Femeile ar trebui sa nu consume mai mult de sase lingurite de zahar pe zi. In fapt ajungem la peste 22!

 

Prea mult zahar. Potrivit American Heart Association, femeile ar trebui sa nu consume mai mult de sase lingurite de zahar pe zi. Cele mai multe dintre noi, depasim limita si ajungem si la 22 de lingurite pe zi. Zahar este in cafea, mai ales in cea de la automat, in sucuri si in fructe, dar si in semi-preparatele si alimentele procesate. Tot zahar inseamna si siropul de fructoza de porumb, sucul de trestie evaporat, melasa, mierea si siropul de agave.

Solutia este limitarea drastica a acestuia prin autocontrol. Este greu, dar merita!

Prea putine fibre. Fibrele incetinesc ritmul de digestie al alimentelor, astfel incat nivelul de energie ramane constant mai mult timp, iar senzatia de satietate este de lunga durata. Toata lumea stie acest fapt, dupa cum toata lumea stie ca un consum crescut de fibre inseamna un nivel redus al colesterolului si eliminarea riscului de a suferi de constipatie, boli de inima, diabet si cancer de colon. Femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, dar majoritatea dintre noi consumam mai mult de 10-15 grame.

Solutia sta in alimentele bogate in fibre si intr-un consum crescut de lichide. In plus este ideal daca aportul zilnic de fibre necesar este impartit egal intre toate cele trei mese principale ale zilei.

Fibre alimentare

Insuficiente proteine. Proteinele sunt temelia structurii celulare. A consuma prea putine proteine inseamna un metabolism care nu primeste nutrientii de care are nevoie zilnic si o permanenta senzatie de foame. O femeie are nevoie de circa 46-50 de grame de proteine  zilnic.

Solutia sta in consumul de alimente bogate in proteine: ouale, iaurtul, branza de vaci si nucile sunt alimente care trebuie incluse in dieta zilnica, pentru a sustine aportul de proteine de care are nevoie organismul.

Prea multa carne rosie si carne prelucrata industrial. Carnea este principala sursa de proteine, cu aproximativ 21 de grame in 150 de grame de carne. Numai ca oamenii mananca prea multa carne, si mai ales prea multa carne rosie si prea multa carne procesata industrial: mici, carnati, sunca, parizer, salam si asa mai departe. O portie normala de carne inseamna o bucata cat palma. Mai mut este daunator. Alege carne macra, carne de curcan, pui si include pestele in catintatea de carne pe care o consumi saptamanal.

Prea multi carbohidrati. Intre 45 si 65 la suta din totalul zilnic de calorii ar trebui sa provina din carbohidrati. Nu numai painea si cerealele contin carbohidrati, ci si fructele si legumele.  Concentreaza-te pe carbohidrati care vin cu multe vitamine, minerale si fibre. Cum? Limiteaza consumul de alimente procesate (painea alba si produse de patiserie, dulciuri si fructe in dulcetata sau combinate cu zahar), si alege alimente integrale (ovaz, fasole, linte si fructe proaspete, congelate sau conservate in apa).

Carbohidratii ne scurteaza viata

Saritul peste mese este cu siguranta cea mai grava si cea mai des intalnita dintre greselile de nutritie. Este dovedit ca persoanele care sar peste mese, si mai ales peste masa de dimineata, sunt mai susceptibile de a fi supraponderali, scrie yahoo shine.

Solutia este sa mananci in urmatoarea ora dupa ce te-ai trezit si sa respecti regula celor trei mese principale si a celor doua gustari zilnice. In felul acesta o sa mananci mai putin si aportul caloric o sa fie echilibrat.

De cate din aceste greseli te faci vinovat?