Bunatati cu rosii

|Otilia Ignat |
Bunatati cu rosii

Nu stiu care este parerea voastra, dar din puctul meu de vedere rosiile sunt una din cele mai pretioase daruri ale naturii. Desi sunt fructe, statutul de legume le da un aer special. Una peste alta deja ma apuca dorul de rosii gandindu-ma la iarna (si o teribila enervare in fata standurilor cu rosii de plastic din marile magazine). Dar eu, pentru ca iubesc rosiile cu adevarat, le conserv pentru iarna si o fac intr-un mod aproape perfect. Iata cum arata bunatatile cu rosii bune de pastrat in camara.

Nu ma complic cu retete alambicate de sosuri, sucuri si bulion. Simplu, usor si bun este deviza. Doua retete fac an de an, rezultatele fiind exceptionale de fiecare data: suc de rosii si rosii in borcan. Rosiile de septembrie sunt perfecte pentru a fi puse la pastrare. Alege rosii potrivite, proaspete si bine coapte. Este de preferat sa fie zemoase si cu pielita subtire. Cantitatile le stabilesti singura, in functie de … cate borcane ai.

Sucul de rosii este o joaca. Tot ce iti trebuie este un blender bun si chef de bucatareala.

Spala rosiile si lasa-le sa se scurga bine pe un prosop curat sau intr-o sita larga. Taie rosiile in doua, in patru si pune-le in blender. La circa un kilogram de suc de rosii pasat in blender pune o lingurita rasa de sare. Omogenizeaza si pune piureul in borcane sau sticle mici. Inchide-le ermetic, pune-le intr-o oala mare, imbracata in carpe sau hartie de ziar si fierbe-le circa 50 de minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Apa trebuie sa acopere complet borcanele cu suc. Apa trebuie sa fiarba domol, nu in clocote mari.

Afla cum se fac muraturile speciale

Borcanele cu suc se lasa la racit in apa in care au fiert, cel mai bine acoperite cu o patura sau ziare (izoleaza termic foarte bine).

In ceea ce priveste rosiile in borcan cele mai bune rosii sunt cele mici. Spala rosiile bine si lasa-le la scurs. Taie-le in bucatele, nici mari, nici mici. Pune-le intr-un vas curat si incapator si adauga o lingura rasa de sare pentru muraturi la fiecare kilogram. Amesteca bine si lasa toutul acoperit, la racoare vreme de circa 30 de minute. Poti pune, daca vrei frunze de telina tocate marunt, sau tarhon, sau un catel de usturoi. Nu te opreste nimeni sa adaugi un ardei iute. Poti pune "aromele" direct in borcane astfel ca fiecare sa aiba un alt miros.

Regulile de baza ale conservelor reusite

Pune rosii si zema lasata in borcane. Indeasa usor continutul si umple borcanele bine. Inchide-le ermetic si fierbele exact dupa modelul de la suc. Trebuie fierte circa 60 de minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Trebuie racite incet.

In nici una din variante nu este nevoie sa adaugi conservant.

Se pastreaza intr-un loc relativ recoros, fara nici un fel de probleme, cel putin sase-sapte luni.

Sucul preparat in felul acesta este delicios. Poate fi consumat ca atare, pus in supa, ciorba, folosit pentru sosuri si orice alte preparate care au nevoie de rosii. In ceea ce priveste rosiile in borcan, in suc propriu se poate spune, sunt excelente in ciorbe, tocanite, sau ca baza pentru tot felul de mancaruri.

Distribuie articolul pe: