Ne-am bucurat toata vara si toata toamna de dulceata rosiilor. Dar placerea de a manca rosii si beneficiile pe care acestea le aduc, poate continua si in sezonul rece. Intrebarea este care este diferenta dintre rosiile proaspete si rosii in conserva. Despre rosii se poate scrie un roman. Desi bucuria rosiilor proaspete s-a terminat, de avantajele pe care rosiile le aduc pentru sanatate putem beneficia in continuare, si asta pentru ca rosiile in conserva sunt cel putin la fel de sanatoase ca si cele proaspete. Si, uneori chiar mai mult decat atat. Licopenul, cel mai important ingredient activ din rosii, si unul dintre cele mai active substante naturale cu efect antioxidant, are efecte mult mai puternice daca este tratat termic. Caldura, deci implicit prepararea termica a rosiilor, in procesul de conservare, face licopenul mult mai eficient. Aceasta face ca rosiile in conserva sa fie el putin la fel de sanatoase ca si rosiile proaspete. Iata cat de mici sunt diferentele dintre rosiile proaspete si rosiile in conserva. Caloriile. Rosiile sunt sarace in calorii si perfecte pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. O rosie medie ca marime cantareste in jur de 100 grame, are 22-25 de calorii, pe cand o conserva de rosii de 100 de grame are 32 de calorii. Asta se intampla din cauza ca rosiile in conserva pierd o parte din apa naturala. Carbohidrati. Acestia sunt esentiali in dieta oricarei persoane, aducand energie corpului. Intr-o rosie proaspata sunt in jur de 4,8 grame de carbohidrati, pe cand intr-o conserva cam 7,3 grame. Trebuie sa ai grija la cele care contin zahar, caci acestea au chiar si mai multi carbohidrati. Diferenta vine din adausul de zahar, pe care o presupune o conserva. Sodiul. Sunt doar 6 miligrame de sodiu intr-o rosie medie, pe cand conservele au considerabil mai multa sare, pentru a le da gust si a le impiedica sa se strice. Intr-o conserva de 100 de grame pot fi chiar si 132 miligrame de sodiu. Este recomandat sa nu depasesti 1.500 de miligrame de sodiu pe zi. Antioxidanti. Acesti compusi care ajuta la prevenirea cancerului se gasesc din plin in fructe si legume. Licopenul se afla in cantitati mari in rosii, fie ca sunt proaspete sau nu. Rosiile in conserve sunt un aliat pretios in sezonul rece. Pot fi folosite la sosuri, supe si ciorbe. Sunt bune chiar si in salate. Bea mereu suc de rosii, pentru ca este ideal pentru sanatatea oaselor. Rosiile uscate si conservate in ulei, sunt o adevarata delicatesa, de care meriti sa te bucuri toata iarna. Rosiile uscate aduna in ele toata stralucirea soarelui de vara. De doua ori. O data cand s-au copt, a doua oara cand au fost uscate, scrie Live Strong. Nu in ultimul rand, in perioada rece, rosiile in conserva sunt mai bogate in substante active si au un gust mai bun decat cele crescute in sere. In consecinta, pledam pentru rosiile conservate!