Ceapa este leguma pe care o avem toti in camara, fara de care mancarea nu are gust si care, in plus, este o sursa excelenta de antioxidanti. Ceapa este una din legumele excelente pentru prevenirea cancerului, combate diabetul si are capacitatea de a regla nivelul de insulina. Consumata cruda ceapa este un aliment foarte bun pentru combaterea racelii, are proprietati antibacteriene naturale si inca multe altele. Dar asta nu este tot: ceapa are multe alte utilizari surpinzatoare. Iata cateva dintre ele, fara sa avem pretentia ca le-am pomenti pe toate. 1. Mirosul de ceapa pune pe fuga insectele. Acum nu te indemnam sa te dai cu suc de ceapa pe piele, dar daca mananci ceapa cruda (in salata, de exemplu), mirosul respiratiei este suficient ca sa te scape de tantari. 2. Te-a muscat o albina sau un tantar? Curata o ceapa, tai-o in doua si maseaza locul cu sucul proapst din ceapa. Sucul alina durearea si senzatia de mancarime. 3. Ceapa calmeaza foarte eficient durerea in gat. Cel mai bun remediu este ceaiul din foi de ceapa veche. Alege foile de ceapa, clateste-le cu putina apa si fierbele in apa care clocoteste pentru trei-patru minute. Proportia este o cana de apa, la jumatate de cana de foi de ceapa. Se beau doua cani de ceai pe zi. Ceaiul trebuie sa fie caldut, indulcit sau nu. Se bea cu inghitituri mici. 4. Stiai ca mirosul de ceapa este un tonic cerebral si are un efect general, similar cu cel al sarurilor de amoniu pe care le inspira sportivii? Nu! Acum ai aflat! 5. Sucul proapat de ceapa calmeaza usturimea dupa arsuri si previne infectarea zonei. Remediul este valabil doar in cazul arsurilor superficiale. Mierea, utilizari neasteptate 6.Ti-a intrat o aschie in deget? Nu o poti scoate? Taie o ceapa, desfa o foaie de ceapa si infasoara-o in jurul degetului cu un pansament, pentru circa o jumatate de ora. Cand desfaci bandajul, o sa vezi ca aschia a iesit "singura". 7. Zdrobeste o ceapa pe coltul mesei. Apoi tai-o in doua, cu miezul poti curata perfect obiecte delicate de metal. Ceapa indeparteaza oxizii de pe toate tipurile de metale. 8. Ai vopsit si miroase urat? Zdrobeste o ceapa, doua. Lasa ceapa, taiata in doua, in camera in care miroase urat a vopsea, pentru doua ore. Tine geamurile inchise, apoi aeriseste. Mirosul diminueaza considerabil. Si, nu, nu miroase a ceapa! 9. Ceapa curata excelent grill-ul aragazului. Porneste aragazul. Incinge-l bine. Taie o ceapa in doua si freaca gratarul. Foloseste o manusa termica. Repeta operatie. Grill-ul se curata perfect si nu mai miroase urat. 10. Ceapa repara gustul mancarilor arse. Daca ai ars orezul de exemplu, pune o jumatate de ceapa pe deasupra orezului, cu fata taiata in sus si acopera vasul pentru 10 minute cu o folie de plastic. Indeparteaza ceapa. Gustul neplacut de ars dispare ca prin minune. 11. Esti fan avocado, dar nu mananci tot fructul dintr-o data? Cum patrezi jumatate taiata? Pastreaza jumatatea taiata de avocado impreuna cu o jumatate de ceapa rosie intr-o cutie inchisa etans. Jumatatea taiata de avocado ramane in perfecta stare, vreme de doua zile, scrie care2. Iti place ceapa? Noua da! Distribuie articolul pe: